Klaas De Scheirder
Volledig scherm
© Klaas De Scheirder

Jambon wil meer duidelijkheid over erkenning van 11 juli als betaalde feestdag

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat er stilaan duidelijkheid komt over de mogelijke erkenning van de Vlaamse feestdag op 11 juli als betaalde feestdag. Omdat er geen schot in de zaak lijkt te komen, wil de Vlaamse regeringsleider de kwestie agenderen op het volgende Overlegcomité, het overlegorgaan tussen de verschillende Belgische regeringen.

  1. Zeldzame spierkanker treft elk jaar 137 Belgen, maar KU Leuven werkt aan behandeling: “Binnen 2 jaar zijn patiënten anders terminaal”
    PREMIUM

    Zeldzame spierkan­ker treft elk jaar 137 Belgen, maar KU Leuven werkt aan behande­ling: “Binnen 2 jaar zijn patiënten anders terminaal”

    Elk jaar krijgen 137 Belgen het keiharde verdict: ze hebben leiomyosarcoma, een zeldzame spierkanker waarvoor de behandelingen beperkt zijn. “De tumoren verspreiden zich snel over het lichaam. Een patiënt met uitzaaiingen sterft vaak binnen de twee jaar”, zegt doctorandus Wout De Wispelaere (KU Leuven). Samen met een team staat hij echter mee aan de wieg van mogelijk baanbrekend onderzoek naar de ziekte.
  2. Veroordeeld voor vijf moorden maar ‘diaken des doods’ (69) op vrije voeten: “In plaats van kankermedicatie gaven ze hem kalktabletten”
    PREMIUM
    1

    Veroor­deeld voor vijf moorden maar ‘diaken des doods’ (69) op vrije voeten: “In plaats van kankermedi­ca­tie gaven ze hem kalktablet­ten”

    Ivo Poppe (69) uit Wevelgem werd in 2018 veroordeeld voor vijf moorden, onder wie zijn eigen moeder en schoonvader. Zelf bekende hij er tien tot twintig. Vandaag is ‘de diaken des doods’ opnieuw vrij, zes jaar na zijn veroordeling en na meer dan negen jaar cel. “Door zijn medische toestand is de situatie gewoon onhoudbaar”, vertelt zijn advocaat. Tegen intimi had Poppe het al over euthanasie. Een portret van een seriemoordenaar die als verpleger zelf jarenlang ongevraagd deze levensbeëindiging toepaste “bij dutsen die toch geen leven meer hadden”.