Blijft Ruth Vandenberghe burgemeester? Dat wordt de hamvraag in Kortrijk.© VKK

Ontslag Vincent Van Quickenborne zet carrousel in gang in Kortrijk: ‘Blijft Ruth Vandenberghe burgemeester?’

Kortrijk -

Het plotse ontslag van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als minister van Justitie kan grote gevolgen hebben voor de Kortrijkse politiek. In principe is Van Quickenborne titelvoerend burgemeester. Als hij zijn taak in Kortrijk weer opneemt, dan wordt Vandenberghe opnieuw schepen.

Kris Vanhee

Het kan snel gaan in de politiek, in beide richtingen. Zo verving in oktober 2020 Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) titelvoerend burgemeester Vincent Van Quickenborne. Die werd gevraagd om minister van Justitie te worden in de regering van premier De Croo (Open Vld). (lees verder onder de foto)

Vincent Van Quickenborne was onlangs nog op de opening van de parking Station in Kortrijk. Hij bleef de Kortrijkse dossiers opvolgen.© VKK

Twee jaar voor ze verkozen werd, vroeg Vincent Van Quickenborne aan Ruth Vandenberghe om op de lijst te staan van zijn Team Burgemeester. Voordien deed ze niet aan politiek. Ze behaalde met 2.552 stemmen een erg behoorlijke score en moest alleen Van Quickenborne (9.339), Arne Vandendriessche (ondertussen niet meer politiek actief) en Wout Maddens (3.270) laten voorgaan.

Ruth Vandenberghe (50) verdiende haar sporen bij het project Kortrijk Spreekt, waarbij de Kortrijkzaan inspraak kreeg in het beleid van de stad Kortrijk. Dat was burgemeester Van Quickenborne niet ontgaan. Hij noemde haar een talent.

Als Van Quickenborne nu besluit om terug te keren naar de stad Kortrijk, dan komt er een hele carrousel op gang, maar Vandenberghe blijft schepen. Stephanie Demeyer (Team Burgemeester) is vandaag schepen van Burgerlijke Stand. Dat werd het toen Vandenberghe het burgemeesterschap opnam. Wouter Allijns (Team Burgemeester) kwam in de plaats van Arne Vandendriessche (Team Burgemeester), die het bedrijfsleven verkoos boven een job als politicus. In principe behoudt hij zijn schepenambt gezien hij Arne Vandendriessche vervangt.

Nog te vroeg

Wie plaats moet maken in de Kortrijkse politiek, wordt in het Team Burgemeester beslist. Het is nu nog te vroeg. “Ik weet zelf amper van iets”, zegt schepen Demeyer.

Het is niet zo dat de volgorde van stemmen per se gerespecteerd moet worden. Zo verzaakte Koen Byttebier aan het schepenambt om plaats te maken voor jonger talent. Daardoor kwam Stephanie Demeyer in beeld, die enkele stemmen minder behaalde (1.870). Gaat ze nu uit beeld? Of moet Wouter Allijns (1.665 stemmen) plaats maken?

Met het doorschuiven van de schepenen is het wellicht nog niet gedaan. Een paar kabinetsleden in Kortrijk trokken mee naar het kabinet van Justitie in Brussel. Als die terugkeren naar Kortrijk, dan staat ook de job van enkele van hun vervangers op de helling.

Het was met een klein hartje maar met veel goesting en zin voor avontuur dat Vandenberghe de job van burgemeester opnam. Dat zei ze indertijd. In de Gemeentecheck van het Nieuwsblad scoorde ze recent vrij goed. Haar benoeming als vrouwelijke burgemeester was ook historisch voor Kortrijk.

Van Quickenborne bleef al die tijd gemeenteraadslid en ondersteunde Kortrijkse dossiers in Brussel. In ieder geval was het voor iedereen duidelijk dat een scenario waarbij Van Quickenborne terugkwam altijd een mogelijkheid bleef. Blijft Vandenberghe burgemeester? De beslissing is aan Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer