Direct naar artikelinhoud
NieuwsAanslag Brussel

Alle schijnwerpers gericht op Annelies Verlinden: maakte ook de politie grove fouten?

Alle schijnwerpers gericht op Annelies Verlinden: maakte ook de politie grove fouten?
Beeld Photo News

De federale regering zit sinds 15 uur samen over de vraag wat er fout ging in het dossier van Abesalem Lassoued. Vooral Binnenlandminister Annelies Verlinden moet daarbij op eieren lopen.

Vijf dagen na de dodelijke aanslag door Abdesalem Lassoued is de spanning binnen de regering-De Croo te snijden. Om 15 uur kwam het kernkabinet samen om het dossier-Lassoued nog eens van voren af aan uit te pluizen. Duidelijk is alvast dat de politieke verklaringen van begin deze week erg snel door de realiteit ingehaald zijn.

Werd de schuld aanvankelijk afgeschoven op Noord-Afrikaanse landen die weigeren uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen, van die uitleg blijft vandaag geen spaander meer heel. Tunesië had immers zelf gevraagd om de man uit te leveren. Alleen bleef die vraag meer dan een jaar onbeantwoord liggen op het Brussels parket.

‘Red notice’

Die vaststelling noopte minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdag tot ontslag, maar daarmee is de politieke nervositeit allerminst geweken. Alle schijnwerpers zijn nu gericht op minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Want de politie, waarvoor zij bevoegd is, wist meer dan eerder deze week toegegeven werd.

In 2022 kreeg de Brusselse politie een tip dat Lassoued in Tunesië ontsnapt was uit de gevangenis. Daarop vroeg de politie extra informatie aan Interpol Tunesië, die de federale politie uiteindelijk op 1 juli een zogenaamde ‘red notice’ bezorgde. Zo’n red notice komt neer op een vraag om iemand op te pakken in afwachting van een uitlevering.

Dat gebeurde evenwel niet. De ‘red notice’ ging om feiten van “évasion” - ontsnapping dus, en daarvoor kan de Belgische politie niemand oppakken. Volgens het kabinet-Verlinden vroeg de federale politie, tot vier maal toe, aan Tunis om bijkomende informatie, zodat Lassoued opgepakt kon worden. Maar de Tunesische diensten namen een andere route: zij stuurde een uitleveringsverzoek naar ons land. Dat gaat niet naar de politie, maar naar Justitie. Waar het dossier, aldus het Nieuwsblad, in de verkeerde kast belandde.

Kabinet Verlinden: ‘Politie is enkel uitvoerende macht’

De vraag is nu of de politie grove fouten gemaakt heeft. Sinds het ontslag van Van Quickenborne is immers de geest uit de fles: als ergens manifest fouten zijn gemaakt, kan de bevoegde minister niet anders meer dan opstappen. Maar Verlinden ziet daar vooralsnog geen reden toe. “De politie is een uitvoerende macht, het is niet aan hen om te beslissen over iemands vrijheidsberoving of uitlevering. Zo werkt het niet,” klinkt het op haar kabinet.

Toch is de vraag of er wel voldoende doortastend gewerkt is bij de diensten waar Verlinden voor bevoegd is. Na de tip over Lassoued ging de politie zelf op zoek naar meer informatie. Maar toen een jaar later nog niks gebeurd was, hield ook de politie de vraag van Interpol Tunesië niet nog eens tegen het licht. Bij CD&V wordt de druk op Verlinden evenwel afgedaan als politique politicienne: Open Vld is een topper in de regering kwijt, en wil nu ook bij de andere partijen koppen doen rollen.