Kunstdetective Arthur Brand met de zes teruggevonden schilderijen.

Nederlandse kunstdetective krijgt zes gestolen schilderijen thuis geleverd

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft zes gestolen schilderijen bij hem thuis geleverd gekregen door een onbekende man in een bestelbus. De werken werden begin september gestolen uit het voormalige stadhuis van het Noord-Hollandse Medemblik. Vorige maand vond Brand al een gestolen schilderij van Van Gogh terug.

De zes schilderijen werden vorige maand samen met een kroonluchter en een barometer gestolen uit het voormalige stadhuis van Medemblik in Noord-Holland. De werken hebben vooral een historische waarde. Het portret van de Friese koning Radbouw is het meest bijzonder. Volgens kunstdetective Arthur Brand is het lastig om in te schatten hoeveel geld het waard is. "Misschien 100.000 euro", zegt hij aan het Nederlandse RTL Nieuws. 

Brand heeft weinig moeite moeten doen om de gestolen werken terug te vinden. De schilderijen werden vorige week vrijdag door een onbekende man in een bestelbus thuis bij de kunstdetective afgeleverd. "Ik was voetbal aan het kijken toen de bel ging om 22u30. Ze hebben mij gewoon het schilderij overhandigd." 

Jeroen Broeders, de burgemeester van Medemblik, is blij met de terugkeer van de schilderijen. "Je weet pas hoe belangrijk bezittingen zijn als je ze niet meer hebt." Volgens Broeders was het gebouw waar de schilderijen hingen niet voldoende beveiligd. Dat zal in de toekomst beter geregeld worden. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Brand erin slaagt een gestolen kunstwerk terug te vinden. Vorige maand werd hij plots wereldnieuws toen bekend raakte dat hij een gestolen Van Gogh had teruggevonden. Het werk, met de klinkende naam "Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar", was drie jaar eerder gestolen bij een spectaculaire roof. 

Brand en de Nederlandse politie werkten ruim drie jaar samen om het werk van Van Gogh terug te krijgen. De kunstdetective onderhandelde met de criminele organisatie die het schilderij wilde gebruiken als ruilmiddel voor strafvermindering. En met succes. Het kunstwerk werd uiteindelijk licht beschadigd overhandigd aan Brand.

"Ik denk dat het terugvinden van de gestolen Van Gogh een enorme rol heeft gespeeld. Want daar werd duidelijk dat zo'n werk niet te verkopen is. Op zo'n diefstal staan hoge gevangenisstraffen en miljoenenboetes. Dus dat zal de reden zijn geweest dat ze van deze werken af wilden", vertelt Brand aan RTL Nieuws.

Meest gelezen