© AP

Botsing tussen schip van Chinese kustwacht en Filipijns bevoorradingsschip

In de betwiste Zuid-Chinese Zee zijn zondag een schip van de Chinese kustwacht en een Filipijns bevoorradingsschip tot botsing gekomen. De Filipijnen beschuldigen China de botsing te hebben veroorzaakt, maar Peking zegt dan weer dat de Filipijnen het incident “opzettelijk” hebben veroorzaakt.

mtm
Bron: BELGA

“De gevaarlijke blokkerende manoeuvres van het schip 5203 van de Chinese kustwacht hebben tot de aanvaring geleid met een bevoorradingsschip van de Filipijnse strijdkrachten”, aldus een taskforce van de Filipijnse regering. Het incident gebeurde ter hoogte van Spratleys, op ongeveer 25 kilometer van de Second Thomas Shoal Atoll, waar de Filipijnse marine is gestationeerd.

De taskforce veroordeelde met klem “de meest recente gevaarlijke, onverantwoordelijke en illegale acties die vanochtend zijn uitgevoerd door de CCG (de Chinese kustwacht, red.) en de Chinese Maritieme Militie”.

Peking zei op zijn beurt dat het Filipijnse schip “meerdere waarschuwingen had genegeerd” en “opzettelijk problemen veroorzaakte” voor de aanvaring, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, geciteerd door de staatstelevisie CCTV.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer