Bas De Wilde

Mogelijk stoelendans in Kortrijk bij terugkeer van Van Quickenborne als burgemeester

In Kortrijk is het afwachten wat de volgende stap zal zijn nu Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vorige vrijdag ontslag nam als federaal minister van Justitie. Hij is in Kortrijk nog altijd titelvoerend burgemeester. Er wordt verwacht dat Van Quickenborne snel weer het burgemeesterschap van Kortrijk zal opnemen.

Dat Vincent Van Quickenborne zal aansturen op een terugkeer naar Kortrijk als burgemeester, ligt in de lijn van de verwachtingen. Maar officieel wil niemand dat bevestigen. “We weten van niets, er is nog niets aan het bewegen”, klinkt het in de wandelgangen van het Kortrijkse stadhuis. “Maar we weten dat het zeer snel kan gaan.” 

De huidige burgemeester, Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), is sinds 1 oktober 2020 waarnemend burgemeester. Ze kreeg de sjerp toen Van Quickenborne naar Brussel trok. Maar de huidige burgemeester is populair in Kortrijk. Ze wil voorlopig nog geen commentaar kwijt. Als Van Quickenborne zijn sjerp opeist, zet zij een stap terug en wordt ze opnieuw schepen. Eén lid van het schepencollege moet dan plaats maken. Stephanie Demeyer (Team Burgemeester) is de meest voor de hand liggende naam, want zij volgde indertijd Ruth Vandenberghe op.

De kans is klein dat er dit weekend nog knopen worden doorgehakt, maar ook niet onbestaande. Zelfs een scenario waarbij Van Quickenborne verzaakt om het ambt van burgemeester terug op te nemen, behoort nog tot de mogelijkheden. 

Meest gelezen