stadion
Sclessin
toeschouwers
26864

Sprookjesavond op Sclessin: Standard verrijst tegen Anderlecht door 3 goals in 9 waanzinnige minuten

zo 22 oktober 2023 19:50
  1. 18' - Doelpunt - Kasper Dolberg (0 - 1)
  2. 24' - Doelpunt - Anders Dreyer (0 - 2)
  1. 50' - Geel - Nathan Ngoy
  2. 52' - Doelpunt - Steven Alzate (1 - 2)
  3. 55' - Doelpunt - Hayao Kawabe (2 - 2)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
18'
Kasper Dolberg
0 - 1
18'
24'
Anders Dreyer
0 - 2
24'
52'
Steven Alzate
52'
1 - 2
55'
Hayao Kawabe
55'
2 - 2
61'
Nathan Ngoy
61'
Nathan Ngoy
3 - 2

Een zinderende topper met Standard als grote winnaar. Wie had dat gedacht toen Anderlecht na een klein halfuur op 0-3 leek te komen? Maar een afgekeurde goal van Dreyer schonk de Rouches nog een levenslijn, die ze met beide handen grepen. Standard verrees na rust door drie goals in negen waanzinnige minuten. Een verbijsterd Anderlecht had geen antwoord meer en verliest voor het eerst sinds de openingsspeeldag.

Standard - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort voor het halfuur lijkt Anders Dreyer de wedstrijd te beslissen voor Anderlecht met twee goals in evenveel minuten. De 0-3 wordt na tussenkomst van de VAR evenwel afgekeurd, voor (aangeschoten) hands van aangever Theo Leoni. Standard komt bijzonder goed weg.

• Man van de match: Een knappe borstcontrole en een snoeiharde knal hoog in doel. Nathan Ngoy bracht Sclessin op het uur in extase met de 3-2. Hij wist het moment voor zijn eerste goal in Standard-shirt wel uit te kiezen.

• Opvallend: Voor Anderlecht komt er een einde aan een ongeslagen reeks van negen wedstrijden, met zes overwinningen en drie gelijke spelen. Het is van de nederlaag tegen Union op de openingsspeeldag geleden dat paars-wit nog eens in het zand beet.

Danish dynamite maakt het verschil voor Anderlecht

Vorig jaar werd de wedstrijd op Sclessin stopgezet toen misnoegde Anderlecht-fans vuurpijlen op het veld gooiden, dit keer hoopte paars-wit op sportief vuurwerk. Toch kwam de eerste vuurpijl van Standard. Djenepo zette Sardella en Debast vlot in de wind in de zestien, maar vergat dan dat het in voetbal om afwerken gaat.

Een dure misser die nog pijnlijker werd voor de thuisploeg toen Vanheusden vijf minuten later de mist inging op een voorzet van Hazard. Dolberg zei dankjewel en maakte zijn vierde treffer in evenveel wedstrijden.

Halfweg de eerste helft sloeg een sterk Anderlecht opnieuw toe. Standard raakte niet onder de druk uit in de eigen zestien en na wat geharrewar mikte Dreyer de bal buiten het bereik van Bodart: 0-2.

De Deen bracht de Anderlecht-fans meteen daarna helemaal in extase met zijn tweede van de avond, maar de 0-3 werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd voor voorafgaand hands van Leoni.

Standard ontsnapte én leefde weer op. Met een knappe redding hield Schmeichel Sowah van de aansluitingstreffer en ook Kawabe en Ngoy botsten op de Deense doelman. Kort voor de rust schitterde zijn collega aan de overkant. Hazard leek met een knappe pegel op weg naar de 0-3, Bodart stak er een stokje voor.

Sclessin davert na onwaarschijnlijke ommekeer

Standard kwam als herboren uit de kleedkamer en zette de wedstrijd in het eerste kwartier na de rust helemaal op zijn kop. Alzate joeg de vlam in de pijp. Op een voorzet van Sowah kopte hij eerst nog op Debast, maar in de herneming frommelde de Colombiaan de bal toch voorbij Schmeichel.

Amper drie minuten na de aansluitingstreffer zorgde Kawabe al voor de gelijkmaker. De Japanner kreeg te veel ruimte in de zestien en mikte de bal in de draai in de verste hoek. Schmeichel en zowat heel Anderlecht stond aan de grond genageld.

Opgezweept door de dolenthousiaste thuisaanhang duwde Standard het gaspedaal nog wat dieper in. Sardella werkte een voorzet van Fossey slecht weg en na een knappe borstcontrole maakte Ngoy er met een snoeiharde knal in de bovenhoek 3-2 van. In nauwelijks 9 minuten ging Standard van 0-2 naar 3-2.

Brian Riemer probeerde het tij nog te keren met een resem wissels, maar Anderlecht kon een ontketend Standard niet meer in de problemen brengen. Voor paars-wit komt er een einde aan een ongeslagen reeks van 9 wedstrijden. Standard zet zijn opmars voort met zijn vierde zege in vijf wedstrijden.

Vanheusden: "Op Sclessin kan alles, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn"

• Zeno Debast (Anderlecht): "We hebben de eerste helft compleet gedomineerd. We hebben kansen gecreëerd, tegenaanvallen gelanceerd en hen pijn gedaan in hun rug. Maar we mogen niet zo uit de kleedkamer komen in de tweede helft. Het is moeilijk te verklaren. Het was niet op tactisch of mentaal vlak. Die eerste goal was vermijdbaar en daarna weet je dat het niet makkelijk zal zijn. Zelfs als sta je hier 3-0 of 4-0 voor, Sclessin is sowieso moeilijk. Maar dat wisten we en daarop waren we voorbereid. Dit had niet mogen gebeuren. We hebben genoeg spelers met ervaring, iedereen heeft al in grote stadions gespeeld. Misschien dachten we dat het al binnen was bij 0-2. We moeten ons focussen op de eerste helft en daarop doorgaan."

• Kasper Dolberg (Anderlecht): "Ik weet niet wat er in de tweede helft gebeurde. We kwamen met te veel zelfvertrouwen uit de kleedkamer denk ik. Dat had nooit mogen gebeuren. Ik heb er geen verklaring voor. De sfeer in het stadion? Daar moeten we mee om kunnen gaan, dat is geen excuus. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, dit is een vreselijk gevoel. We hadden vandaag moeten winnen, dit komt heel hard aan."

• Mario Stroeykens (Anderlecht): "Dit is moeilijk te beschrijven, het is een grote teleurstelling voor de hele ploeg. We zijn slecht begonnen aan de tweede helft. Dat is frustrerend en ontgoochelend. In de tweede helft was het een totaal andere wedstrijd. Standard begon te pushen na die eerste goal. We konden de bal moeilijk onder controle houden en dat heeft ons de wedstrijd gekost."

• Zinho Vanheusden (Standard): "Onze eerste helft was niet goed, Anderlecht was toen veel beter. Maar op Sclessin kan alles. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Bij die eerste goal van Anderlecht had ik de bal moeten wegtrappen. Daarna moet je gewoon voortdoen en ik ben blij dat we gewonnen hebben. We wisten dat alles mogelijk was zodra we één goal maakten. Dan kan alles, dan gaat het hier spoken. We moeten de supporters bedanken, het was weer fenomenaal. Standard is helemaal terug, maar we moeten rustig blijven."

• Steven Alzate (Standard): "We zijn wat traag aan de wedstrijd begonnen, maar daarna hebben we ons tempo opgedreven. De steun van de fans heeft ons enorm geholpen. Tijdens de rust waren we natuurlijk ontgoocheld, maar in voetbal kan het snel keren. Na die eerste goal hadden we het momentum en konden we een tweede en derde keer scoren. We hebben de voorbij weken getoond wat voor een teamspirit we hebben. Er was wat ontgoocheling bij de 0-2, maar we waren op geen enkel moment bezorgd. In de tweede helft waren we een stuk sterker."