© Bas De Wilde

Vincent Van Quickenborne wordt opnieuw burgemeester van Kortrijk: "Ik besef dat ik veel goed te maken heb"

In Kortrijk keert Vincent Van Quickenborne (Open VLD) terug als burgemeester. Dat heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie. Hij neemt het stokje weer over van Ruth Vandenberghe die teleurgesteld is.

Vincent Van Quickenborne wordt opnieuw burgemeester van Kortrijk. Vrijdag nam Van Quickenborne ontslag als minister van Justitie. Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), die hem als burgemeester van Kortrijk verving, wordt weer schepen. "Ruth en ik gaan als duo de stad besturen. Ik als burgemeester, zij als schepen", zegt Van Quickenborne. 

Opnieuw focus op Kortrijk

"Ik besef dat ik veel goed te maken heb, nadat ik vertrokken ben naar Brussel", zegt Van Quickenborne. "Maar ik ga Kortrijk mooier, groener en veiliger maken. Ik ga het persoonlijk aanpakken. Ik wil veel van deur tot deur gaan." Van Quickenborne geeft nu prioriteit aan de heraanleg van de Leieboorden en wil ook het hoge aantal fietsdiefstallen aanpakken. "Er moet nog veel gebeuren, maar we gaan er keihard voor werken." 

BEKIJK - "Ik besef dat ik veel goed te maken heb" (Van Quickenborne) en "Ik was eerst heel teleurgesteld" (Ruth Vandenberghe):

Videospeler inladen...

"Ik ben teleurgesteld"

Voormalig burgemeester Ruth Vandenberghe neemt de functie in van eerste schepen en reageerde teleurgesteld op de positiewissel. "Het is wat het is. Het is de wettelijke gang van zaken. We moeten ons er bij neerleggen. Ik vind het heel spijtig. Het was een meerwaarde dat ik een vrouw ben. Het gaf heel veel dames en meisjes moed dat de burgemeester een vrouw was."

Vandenberghe zal als eerste schepen 16 functies uitoefenen. "Ik word schepen met de ervaring van een burgemeester. Volgens mij is dat een pluspunt. We hebben een gesprek gehad en als we samenwerken kan dat alleen goede resultaten opleveren. We hebben alle twee onze kwaliteiten, dus we kunnen elkaar versterken."

"Over de komende verkiezingen is er nog niet gesproken", vult Vandenberghe aan. "Ik ben ambitieus. Nu is de inhoud prioritair dan kijken we naar de posten."

Stephanie Demeyer, die de plaats van Vandenberghe overnam als schepen, wordt opnieuw gemeenteraadslid.  

Inwoners lovend over Vandenberghe

De meeste inwoners van Kortrijk zijn heel lovend over het werk van burgemeester Ruth Vandenberghe. Ze vinden het spijtig dat ze een stap opzij moet zetten. "Ze heeft heel goed werk geleverd", zegt een man. "Ze is echt een madam van het volk", vertelt iemand anders. "Van Quickenborne staat meer boven het volk, als minister van de Wetstraat." "Het is een man met veel relaties, daar mag je het belang niet van onderschatten. Maar misschien had hij beter een jaar in de schaduw gewerkt en dan volgend jaar in volle glorie teruggekeerd."

BEKIJK - "Er is een hiërarchie te volgen, hé": ("Het journaal" 23/10/2023)

Videospeler inladen...

Meest gelezen