Archiefbeeld ter illustratie

Omstanders reanimeren scheidsrechter die in elkaar zakt tijdens jeugdwedstrijd in Tessenderlo 

In Tessenderlo kon een scheidsrechter gereanimeerd worden tijdens de jeugdwedstrijd tussen voetbalclubs Thes Sport en Belisia Bilzen. De man verloor er plots het bewustzijn. De afgevaardigden van de clubs en verschillende omstanders snelden te hulp en konden zijn leven redden.

Zaterdag speelde de voetbalclub van Thes Sport een thuiswedstrijd tegen Belisia Bilzen. Al snel nam de wedstrijd een wending toen de scheidsrechter plots in elkaar zakte. Dankzij het snelle optreden van de afgevaardigden van de clubs en verschillende aanwezigen, kon de man gereanimeerd worden.

"Eerst dacht ik dat hij struikelde of een blessure had. Maar toen we zagen dat er iets ergs aan de hand was, renden we zo snel mogelijk naar de man toe", vertelt afgevaardigde van Thes, Serge Smets. "Samen met de afgevaardigde van Belisia hebben we hem in een veilige houding gelegd en even later ook hartmassage toegepast." Daarbij werd gebruik gemaakt van een AED-toestel, een defibrillator, die dicht bij het veld hangt.

Sinds dit jaar verplicht Voetbal Vlaanderen een AED-toestel naast elk voetbalveld
Thes

Ook de supporters snelden te hulp. "We kregen hulp van bijzonder veel mensen. Een supporter die verpleegster is, heeft geholpen met het AED-toestel en verschillende omstanders hebben goed gereageerd zodat alles zonder chaos is verlopen. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en dankzij hun hulp leeft de man nog", zegt Smets.

EHBO-opleiding

Dat de afgevaardigden zo snel en correct handelden, hebben ze te danken aan een EHBO-opleiding, klinkt het: "Zulke opleidingen blijven belangrijk om mensen in noodsituaties te helpen. Daarom proberen we met onze club het voorbeeld te geven."

Na de hartmassage kon de man naar het ziekenhuis gebracht worden. Volgens de afgevaardigde is de man aan de beterhand. Voetbal Vlaanderen bedankt de afgevaardigden en omstanders voor hun heldhaftige optreden. "Door jullie doortastend optreden is het leven van onze scheidsrechter letterlijk gered", klinkt het.

Meest gelezen