Kappers of restaurants vragen steeds vaker voorschot bij reservatie: "Mensen komen te vaak niet opdagen" 

Steeds meer kappers en restaurants vragen om een voorschot te betalen wanneer je een reservatie of afspraak maakt. Bij chique restaurants kan dat gaan tot 300 euro per persoon. Kom je niet opdagen of zeg je last minute af, dan ben je je geld meestal kwijt. "Mensen reserveren snel snel, om zeker te zijn van een plekje. Maar ze zeggen even makkelijk af. En dat kost ons geld", zegt Joke van restaurant Souvenir in Gent.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Dat we bij de kinesist of tandarts al vaker moeten betalen, als we onze afspraak vergeten of niet kunnen nakomen, is al min of meer ingeburgerd. Maar de laatste tijd gaan dienstverleners zoals schoonheidsspecialisten, kappers en restaurants bij de reservatie ook een annuleringsvergoeding vragen. Je reservatie kan je enkel bevestigen door het betalen van een voorschot met de kaart.

Betrokken sectororganisaties Besko, Febelhair en Horeca Vlaanderen bevestigen die trend. "Harde cijfers hebben we niet, omdat onze leden niet verplicht zijn te melden hoe ze te werk gaan. Maar we merken wel dat ze het steeds meer doen, of het overwegen", zeggen Besko en Febelhair unaniem.  Maar waarom gebeurt dit steeds vaker? En wat zijn hier de rechten van de consument?  

120 euro voor een geannuleerd etentje

Anneleen uit Gent reserveert een afspraak bij de schoonheidsspecialist en moet 50 euro voorschot betalen, om die afspraak te bevestigen. "Ben ik dat bedrag dan kwijt als ik mijn afspraak niet kan nakomen?", vraagt ze aan het consumententeam van Radio2. Die kans is groot, want dat overkwam Lieselot uit Gent. Zij reserveerde bij een gastronomisch restaurant voor haar huwelijksverjaardag, maar werd vlak voor het etentje ziek. Het koppel annuleerde het etentje, maar er ging wel 120 euro van hun rekening.

Voorschot is "vraag om wederzijds respect"

Bij producten moet je doorgaans eerst betalen, alvorens je ze mee naar huis krijgt. Maar bij veel diensten ligt dat anders. Een restaurant, kapper of dierenarts bijvoorbeeld, verlenen je eerst een dienst en je betaalt dan achteraf. Heel wat zelfstandigen pakken het sinds kort anders aan. Omdat ze merken dat mensen té makkelijk boeken, maar vooral ook té makkelijk annuleren of zelfs niet komen opdagen.

Katrien is schoonheidsspecialiste in Drongen: "Sinds ik online reserveren aanbied, zie ik ook dat mensen meteen 4 of 5 behandelingsmomenten durven te boeken in mijn agenda, om ze daarna te annuleren. Op die manier blokkeren ze mijn agenda en heb ik geen plaats voor andere klanten. Daarom ben ik een voorschot beginnen te vragen. Eigenlijk is het een vraag om wederzijds respect. In de praktijk hou ik altijd rekening met de reden van annulatie." Sofie Leyten van Besko, vereniging voor schoonheidsinstituten: "Wij bevestigen dat steeds meer leden op die manier werken. We moedigen dat trouwens ook aan. Zo vermijd je dat klanten al te vaak niet komen opdagen."

Net als in heel wat andere horecazaken, vraagt Souvenir in Gent je kredietkaartgegevens bij je reservatie. Joke Michiel: "Wij rekenen 60 euro per persoon aan als je annuleert, maar dat is maar 20 procent van het totaalbedrag als je komt eten. Als iemand niet opdaagt, lijden wij sowieso verlies. Ook wij hebben dat - een viertal jaar geleden - ingevoerd, omdat we merkten dat mensen op verschillende data reserveerden om zeker te zijn van een plekje, en dan annuleerden."

De FOD Economie bevestigt dat handelaars zeggen dat het aantal zogezegde “no shows” een stijgende trend is.

Ziek? Geld niet terug

Volgens de FOD Economie is het volledig wettelijk om een voorschot of annulatievergoeding te vragen. Etienne Mignolet: "Restaurants en andere dienstverleners mogen volledig zelf beslissen over de grootte van het bedrag, zo lang de consument daar op voorhand op de hoogte van is en ermee akkoord gaat." Bij elke online reservatie moet je als consument dus aanvinken dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden, en daarin moet de uitleg staan over dat voorschot. "Op die manier blijft de consument vrij om te beslissen of hij akkoord gaat of niet." 

Maar wat als je ziek wordt, of een ongeluk krijgt op weg naar de kapper of het restaurant? "In principe is ziekte of andere beletsel een risico dat diegene die reserveert, op zich moet nemen", legt Mignolet uit. De klant dus. "Het is niet de fout van de kapper of het restaurant dat je ziek wordt. Natuurlijk is het normaal dat een onderneming altijd een beetje inschikkelijk is als het echt gaat om onvoorziene omstandigheden. Maar aan de andere kant heeft de kapper plaats vrijgemaakt of heeft het restaurant een tafel gereserveerd. Het betaalde voorschot is dus behalve een zekerheidsfunctie, ook een vergoeding voor het niet opdagen van de consument die zich verbonden heeft."

Het omgekeerde geldt ook!

Stel dat jouw kapper of de chef-kok van het restaurant ziek wordt en de zaak moet sluiten. Wat gebeurt er dan? "Wel, dan is die regeling wederkerig. Dat wil zeggen dat de onderneming die afzegt, de consument ook moet vergoeden."

Maar wie zou zijn kapper dan om geld vragen? En hoeveel vraag je dan? In de praktijk zullen wellicht weinig klanten dit durven te doen.

Meest gelezen