VIDEO. “Een kutteam met kutspelers”: terwijl Ajax-trainer ondanks crisis blijft geloven in zichzelf, clashen clubiconen op tv

Maurice Steijn heeft het gevoel dat hij komende week nog trainer van Ajax is. “Ik voel dat er vertrouwen in mij is”, zei hij na de nederlaag bij FC Utrecht (4-3). “Natuurlijk is het crisis en baal ik enorm. Maar als ik op de club ben, dan voel ik vertrouwen van mijn spelers en de technische staf. Het vertrouwen van iedereen eigenlijk.”

De Telegraaf Vincent Van Genechten

Steijn heeft de afgelopen weken meerdere gesprekken gevoerd met interim-directeur Jan van Halst en Louis van Gaal, die Ajax als adviseur bijstaat. “Ook daar put ik vertrouwen uit”, zei de coach uit Den Haag. “Wat we hebben besproken, dat blijft onder ons. Of ik het met Van Gaal heb gehad over zijn tegenvallende start als trainer bij Ajax? Ja, dat klopt.”

Onder leiding van Steijn heeft Ajax de laatste vier competitieduels verloren. De recordkampioen van Nederland is naar de 17e plaats van de Eredivisie gezakt en heeft al acht opeenvolgende duels, de ontmoetingen in de Europa League meegerekend, niet meer gewonnen. Dat biedt weinig hoop voor de uitduels van komende week met Brighton & Hove Albion en PSV.

Enorme mokerslag

Ajax heeft op 12 augustus voor het laatst gewonnen in de Eredivisie. “Natuurlijk is ook dit weer een enorme mokerslag”, zei Steijn. “Maar het enige wat ik kan doen is dicht bij mezelf blijven. Ik ben nog heel strijdbaar en voor de volle 100 procent met Ajax bezig. Maar als Ajax een andere oplossing heeft om resultaten te boeken, wie ben ik dan om dat tegen te houden? Dat heb ik niet in de hand.”

Steijn erkende dat hij de oplossingen voor de problemen van zijn ploeg maar niet kan bedenken. “Als ik het recept had, dan zou ik zo handelen”, zei hij. “Maar ik ga maandag opnieuw alle beelden laten zien. We maken afspraken, maar kennelijk is het lastig om die tijdens een wedstrijd onder druk na te komen. Neem die 4-3 van FC Utrecht. Hoe vaak hebben we nu al gezegd dat we moeten voorkomen dat onze backs allebei in de aanval zijn? En toch gebeurt het. Drie keer scoren bij FC Utrecht moet voldoende zijn voor een zege.”

De spelers van Ajax sjokten na het fluitsignaal naar de tribune met meegereisde fans. Steijn volgde later. “Ik stond eerst nog wat te balen”, zei hij. “Maar onze supporters reizen ons over de hele wereld achterna. Die moet je altijd bedanken na een wedstrijd. Al weet ik niet of ze nu op een bedankje van mij zaten te wachten. Ook dat begrijp ik.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Invloed’

Intussen gaat het in de Nederlandse sportpers over nog weinig anders dan de crisis bij Ajax. In Studio Voetbal clashten Rafael van der Vaart (ex-Ajax) en Pierre van Hooijdonk over de grote schuldvraag en of Steijn ontslagen moet worden. Volgens Van Hooijdonck zijn gewezen spelers van Ajax veel te lief voor de Nederlandse trainer

“Het netwerk dat hij heeft in de media is heel sterk”, aldus het clubicoon van Feyenoord. “Kijk naar Andy van der Meyde en Wesley Sneijder, waarmee hij wel eens koffie gaat drinken. Net als jij.”

“Dus je zegt mij dat ik beïnvloed wordt omdat Steijn mij gevraagd heeft om assistent te worden?”, reageerde Van der Vaart. “Dat is onzin. Ik spreek onafhankelijk en ik zie een kutteam met kutspelers. Zie jij spelers waar je wat mee kan? Hij heeft spelers van het niveau van Excelsior. Niet goed genoeg. Daar kan je als trainer weinig aan doen. Uiteindelijk moeten de spelers het uitvoeren. Bergwijn, Berghuis, Brobbey, Taylor, Forbs kunnen het wel, maar gaan mee in de malaise. Uiteindelijk is de trainer altijd hoofdverantwoordelijk. Punt. Maar alles gaat mis bij Ajax en daar kan hij misschien voor 20 procent iets aan doen, maar voor 80 procent niet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Blind keert officieel terug

De Raad van Commissarissen van Ajax draagt Danny Blind voor als nieuw lid. Over zijn voordracht wordt besloten op een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA), die nog georganiseerd moet worden. Dat meldt Ajax maandagochtend.

Het gaat om een voordracht tot benoeming voor de duur vanaf deze BAVA, tot en met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) in 2027. Zijn rentree komt uit de koker van Louis van Gaal, de nieuwe adviseur van de RvC. Van Gaal werd gestrikt door Michael van Praag.

De 62-jarige Danny Blind won als speler en aanvoerder met Ajax vele nationale en internationale prijzen en vervulde na zijn actieve voetbalcarrière meerdere technische en leidinggevende functies bij de club. De 493-voudig Ajacied was in de periode van april 2018 tot augustus 2021 ook lid van de RvC.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer