Amerikaanse langetermijnrente tikt kaap van 5 procent aan en dat doet beurzen bloeden

De rente op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties is voor het eerst in 16 jaar boven de kaap van 5 procent gestegen. Dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor de beurzen, die vandaag diep in het rood doken, maar ook voor bedrijven, overheden en op termijn ook voor gewone burgers.

De Bel20, de korf met de 20 belangrijkste aandelen op de beurs van Brussel, is vandaag tot op het diepste niveau in drie jaar tijd gezakt. Aanleiding is de Amerikaanse langetermijnrente die voor het eerst sinds 2007 - het begin van de grote kredietcrisis - boven de psychologische grens van 5 procent is geklommen.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is een belangrijke indicator voor de financiële markten. Beleggers vermoeden dat de hoge rente nog een lange tijd zal aanhouden, ook door het beleid van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die door de hoge rente de inflatie de kop in willen drukken.

BEKIJK - Financieel journalist Steven Rombaut legde onlangs in ons magazine “De markt” uit wat de gevaren zijn van een hoge rente:

Videospeler inladen...

Dubbel nadeel

De hoge rente is twee keer nadelig voor de beurzen. Door de hoge rente wordt lenen duurder voor bedrijven. Dat is vooral nadelig voor bedrijven die veel schulden hebben of willen aangaan om te investeren. En dat wordt verrekend in de aandelenkoersen op de beurzen, omdat beleggers vrezen dat de aandelen niet meer zullen groeien.

Tegelijk is de hoge rente na jaren van lage rentes eindelijk nog eens een alternatief voor aandelen, obligaties of termijnrekeningen en dat trekt beleggers weg van de beurzen. Door die twee bewegingen duiken de beurzen op dit moment in het rood.

Gevolgen voor de economie

De hoge rentes zijn het gevolg van het beleid van de centrale banken, in de Verenigde Staten en de Europese Unie: na jaren van enorme lage rentes hebben die de afgelopen maanden de rentes systematisch verhoogd. -

Waarom doen ze dat? Om de torenhoge inflatie - de sterk gestegen levensduurte van de afgelopen tijd - te bestrijden door de economie af te koelen. Door de rente te verhogen wordt namelijk lenen duurder, waardoor mensen en bedrijven minder geneigd zijn om geld te lenen en uit te geven.

En dat voelen zowel de overheden, de bedrijven als de burgers nu in hun portemonnees: overheden omdat ze tegen duurdere tarieven moeten lenen om hun schulden te betalen, hetzelfde geldt voor bedrijven die hoge schulden hebben of veel willen investeren en particulieren die nu een woonlening willen aangaan. 

Meest gelezen