Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil ook extra middelen voor politie en gerecht in Antwerpen: "Moet er hier ook eerst een aanslag gebeuren?"

Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil dat er ook voor Antwerpen extra middelen worden vrijgemaakt voor politie en gerecht. Afgelopen weekend besloot de federale regering om te investeren in het Brussels parket, de gerechtelijke politie en de spoorwegpolitie, na de terreuraanslag van vorige week maandag. "Ook Antwerpen heeft meer middelen nodig", zei De Wever gisteravond op de gemeenteraad.

De federale regeringstop besloot afgelopen weekend om te investeren in de Brusselse justitie nadat gebleken was dat er kansen waren gemist om de moord op twee Zweedse voetbalsupporters te voorkomen. Antwerpse burgemeester Bart De Wever, die ook voorzitter is van de federale oppositiepartij N-VA, wil dat er meer middelen naar Antwerpen komen. Dat zei hij gisteravond op de gemeenteraad.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) beloofde dat er federale steun kwam naar Antwerpen voor de beveiliging van de Joodse wijken, naar aanleiding van het conflict tussen Israël en de terreurgroep Hamas. Volgens het kabinet van De Wever is Antwerpen al twee weken aan het wachten op de precieze invulling van de beloofde steun. 

"Ik gun de Brusselaars alles, zij hebben ook grote problemen. Maar door de manier waarop er afgekondigd wordt dat daar enorme versterkingen komen, terwijl de federale gerechtelijke politie en het parket hier in Antwerpen ook onder getal zit, vraag ik me af of hier ook eerst iets afschuwelijks moet gebeuren", zegt De Wever. "Hier is al eens een kind doodgeschoten. Moet er hier ook een terreuraanslag gebeuren vooraleer we dezelfde inspanning zouden krijgen?"

Meest gelezen