Screenshot Google Earth

CHECK - Ja, dit zijn beelden van een bombardement in Gaza

Onze redactie kreeg video’s toegestuurd van mensen die beweerden dat het ging om beelden van recente bombardementen in Gaza. Dat klopt. De beelden konden gelokaliseerd worden in Gaza. Het Israëlische defensieleger publiceerde dezelfde video op 9 oktober op sociale media en we vonden geen oudere versie van de video terug.

Onze redactie kreeg via sociale media enkele beelden toegezonden die volgens de delers bombardementen in Gaza tonen. In de beelden zitten een aantal aanwijzingen waarmee we aan de slag konden om te checken of het effectief om recente bombardementen in Gaza gaat.

Screenshot video

Eerst probeerden we de video te lokaliseren. Omdat in de video een kustlijn te zien is, volgden we dezelfde kustlijn via Google Earth. Telkens dat we een pier spotten die uitsteekt, keken we of het ging om een gebied met gelijkaardige akkers of een gelijkaardige bebouwing. Op een bepaald moment zagen we in het wegpatroon iets wat op een haaienvin, of toch een herkenbaar patroon in de wegen, lijkt (zie gele kader). Daar zoomden we op in: we herkenden hier dezelfde huizen en kruispunten op zowel Google Earth als in de video. De video werd dus al zeker in Gaza gemaakt.

Screenshot Google Earth

Vervolgens probeerden we de video in de tijd te situeren. Zo zien we rechtsonder in het beeld een bijschrift in het Hebreeuws, gevolgd door een datum: 09.01.2023. Volgens vertaalsoftware wordt er onder meer gezegd dat er Hamasdoelwitten in Gaza worden aangevallen. We checkten of er rond 9 januari bombardementen waren in Gaza, maar vonden daar geen bewijzen voor. Aangezien het in de video om een groot bombardement met vele explosies lijkt te gaan, zouden we verwachten daar iets van terug te vinden. Mogelijk werden de 0 en de 1 verwisseld en gaat het om 9 oktober? We vinden bovendien geen oudere versies van de video terug.

Dit logo is zichtbaar in de linkerbovenhoek van de video

We zoeken verder aan de hand van het logo dat linksboven in beeld te zien is. Via een omgekeerde zoekopdracht via Yandex komen we terecht op de Wikipedia-pagina van IDF Spokesperson, de sectie die verantwoordelijk is voor media en communicatie bij IDF, het Israëlische defensieleger.  

Zoeken we vervolgens de sociale media van IDF Spokesperson op, dan komen we onder andere terecht op een post op X (het voormalige Twitter) van het IDF van 9 oktober 2023 waarin dezelfde video wordt gepubliceerd. In het Hebreeuwse bijschrift staat volgens vertaalsoftware dat tientallen gevechtsvliegtuigen onlangs veel doelen in de buurt van Al Furqan hebben aangevallen. “De wijk Al Furqan dient als terreurnest voor Hamas en van waaruit veel activiteiten tegen Israël worden uitgevoerd”, klinkt het in de post.

Screenshot X

Verschillende nieuwsmedia namen het bericht van IDF over. De beelden die de redactie ontving, toonden dus inderdaad recente bombardementen op Gaza.

Conclusie

  • Onze redactie kreeg video’s toegestuurd van mensen die beweerden dat het ging om beelden van recente bombardementen in Gaza.

  • Dat klopt. De beelden konden gelokaliseerd worden in Gaza. Het Israëlische defensieleger publiceerde dezelfde video op 9 oktober op sociale media en we vonden geen oudere versie van de video terug. We beschouwen de beelden daarom als waar.

Meest gelezen