Dokter Joris Van Hove.© Jimmy Kets

Arts die Tine Nys euthanasie gaf, moet geen schadevergoeding betalen aan familie

Dokter Joris Van Hove moet geen schadevergoeding betalen aan de familie van Tine Neys, die in 2010 euthanasie kreeg. Dokter Van Hove voerde die uit.

Veerle Beel

De correctionele rechtbank in Dendermonde verklaarde zich onbevoegd om te oordelen over de randvoorwaarden van de euthanasiewet in deze zaak. Omdat het Grondwettelijk Hof in een arrest van 12 oktober 2021 oordeelde dat de straf die voorzien is in de wet, met name een veroordeling voor moord, niet geschikt is voor toepassing indien een arts onzorgvuldig handelt en dus enkel de randvoorwaarden schendt.

Bijgevolg verklaarde de rechter in Dendermonde zich enkel bevoegd om te oordelen over de vraag of de grondvoorwaarden geschonden werden.

Eerder oordeelde het hof van assisen in Gent al dat die fundamentele voorwaarden voor het krijgen van euthanasie niet geschonden werden. Tine Nys was meerderjarig, had herhaaldelijk en weloverwogen om euthanasie gevraagd en haar lijden was uitzichtloos en onbehandelbaar op redelijke termijn.

De rechter in Dendermonde sloot zich daar dinsdagmorgen bij aan. De zussen van Tine Nys, in de rechtbank aanwezig, wilden geen commentaar geven.

De bal ligt nu in het kamp van de wetgever. Het Grondwettelijk Hof riep de overheid in zijn arrest op om gepaste straffen te voorzien, volgens de ernst van de mogelijke inbreuken op de euthanasiewet. Onzorgvuldigheid mag niet zo zwaar bestraft worden als euthanasie verlenen aan iemand die er niet om gevraagd heeft of die niet terminaal ziek zou zijn. Ook in dat geval is ‘moord’ wel een erg krasse strafkwalificatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer