© RTV

Man die ex-vrouw (58) neerschoot in Sint-Amands blijft in de cel: “Hij beseft heel goed wat hij gedaan heeft”

Mechelen, Puurs-Sint-Amands -

De raadkamer in Mechelen bevestigde dinsdag de aanhouding van Iwan R. De vijftiger schoot afgelopen weekend zijn ex-vrouw, Ingrid V., in koelen bloede neer met een jachtgeweer in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands). De vrouw vecht nog steeds voor haar leven.

Stijn Van de Sande
Bron: Eigen berichtgeving

Iwan R. (58) begaf zich afgelopen vrijdagavond omstreeks 20u naar de woning van de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw Ingrid V. (58) in de Romain Steppestraat in Sint-Amands. Toen de vrouw daar arriveerde, kwam de vijftiger tevoorschijn en schoot hij met een jachtgeweer op de vrouw. Zij werd geraakt en vluchtte weg achter een bloembak.

Dat was voor de man duidelijk nog niet genoeg, want hij schoot nog een tweede keer op zijn voormalige partner. De vrouw, een moeder van drie kinderen, liep daarbij levensbedreigende verwondingen op en wordt nog steeds in een kunstmatig coma gehouden in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. “Ze vecht nog steeds voor haar leven”, bevestigt advocaat Walter Damen.

LEES OOK. Vrouw (58) in levensgevaar nadat ex op haar vuurt met jachtgeweer: verdachte aangehouden voor poging tot moord

De schutter gaf meteen na de feiten een verwarde indruk, zeggen getuigen. Een buurtbewoonster die gealarmeerd werd door het rumoer op straat ging nog achter hem aan, maar hij sloeg op de vlucht. Niet veel later kon hij door de politie van de zone Rivierenland geïntercepteerd en opgepakt worden aan Boskant in Bornem, op zo´n vier kilometer van de plaats van de feiten.

De vijftiger werd zaterdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en werd aangehouden. Dinsdag moest hij voor de raadkamer verschijnen. Die besliste om de aanhouding van de man te bevestigen. Hij blijft dus zeker nog een maand langer in de gevangenis in Mechelen. “Hij beseft heel goed wat hij gedaan heeft”, klinkt het bij advocate Liesbeth De Vleeschouwer.

LEES OOK. Schutter (58) stalkte ex-vrouw (58) al maanden voor hij haar in koelen bloede neerschoot: “Ze kreeg eerder al berichten met levensbedreigende toon”

Dat de schietpartij überhaupt kon plaatsvinden, is voor meester Damen onaanvaardbaar. Want Iwan R. werd begin deze maand nog maar veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden voor belaging van zijn ex-vrouw. “We zijn alle elementen op een rijtje aan het zetten, maar het is duidelijk dat dit in de toekomst niet meer mag gebeuren. Er moet veel meer gedaan worden om de veiligheid van vrouwen in dit soort situaties bevestigen.”

Mobiel stakingsalarm

Eén van de maatregelen om slachtoffers beter te beschermen, is het mobiel stakingsalarm. Via dat alarm kunnen slachtoffers van levensbedreigende stalking met één druk op de knop de politie ter plaatse roepen. Wanneer het slachtoffer in acuut gevaar verkeert en op de knop drukt, wordt een oproep gelanceerd naar de politie. Die wordt daarbij duidelijk geïnformeerd dat het om een mobiel stalkingsalarm gaat en ontvangt automatisch achtergrondinformatie en de locatie van het slachtoffer.

Maar zo’n alarm had Ingrid V. niet. “Wij hadden na de feiten van belaging die zich voordeden in 2022 en waarvoor de verdachte begin deze maand bij verstek veroordeeld werd door de rechtbank van Antwerpen geen weet van nieuwe verontrustende elementen, een levensbedreigende situatie of nieuwe klachten van het slachtoffer. Dat is dan ook de reden waarom er in dit dossier geen mobiel stalkingsalarm werd toegekend”, aldus het Antwerpse parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen