Van Quickenborne in "De tafel van Gert"

Vincent Van Quickenborne getuigt over seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens collegejaren: "Gaat om ernstige feiten"

Ex-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft in het Play4-programma "De tafel van Gert" getuigd over seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens zijn collegejaren. Een pater die werkte op zijn college zou hem toen hij ziek was, gevraagd hebben zich uit te kleden. "Het was alleen kijken dat hij deed. Dat zijn natuurlijk wel ernstige feiten."

In het gesprek in het Play4-programma gaat het over geloof en de Katholieke Kerk. Daarin geeft Van Quickenborne mee dat hij jarenlang misdienaar is geweest. Een andere gast aan tafel vraagt hem grappend of er in die periode "iets" gebeurd is. "In de kerk niet, maar op ons internaat wel", antwoordt Van Quickenborne erop.

"Als jongens hoofdpijn hadden of ziek waren, kwam er een pater op de kamer", vertelt de gewezen minister. "Die zei dan dat je je broek en je onderbroek moest uitdoen. En dan werd ernaar gekeken. Het eigenaardige is dat alle jongens op het internaat dat meegemaakt hebben. Daar werd over gesproken onder elkaar." Of ook de andere paters op de hoogte waren, weet hij niet.

Het eigenaardige is dat alle jongens op het internaat dat meegemaakt hebben. Daar werd over gesproken onder elkaar

Vincent Van Quickenborne

Van Quickenborne benadrukt dat het in zijn geval bij kijken gebleven is. "Het was enkel kijken dat hij deed", zegt hij. "Ernstige feiten. We vonden dat vreemd allemaal. We vertelden het niet aan de ouders. Dat werd allemaal getolereerd. Ik heb dat nooit echt publiek gemaakt. Het leed dat aan andere mensen is toegebracht, is verschrikkelijk."

Het college in kwestie had volgens de gewezen minister een goede naam. Het gaat om een school uit het Gentse. "Ik hoop dat het nu niet meer gebeurt", zegt Van Quickenborne daarover. "Er zijn daar nu ook geen paters meer, dus het zal wellicht niet meer gebeuren."

BEKIJK - Een fragment uit de getuigenis in "De tafel van Gert":

Videospeler inladen...

"Zeer ernstige situatie op het college"

Onlangs kwam priester Rik Devillé langs bij de premier en toen nog minister van Justitie Van Quickenborne over kindermisbruik. Dat gebeurde in de nasleep van het VRT-Canvasprogramma "Godvergeten". Devillé zet zich al sinds de jaren 90 in voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.

"Ik zei Devillé dat ik het zelf ook had meegemaakt", zegt Van Quickenborne. "Ik gaf hem de naam van de pater en die zei dat hij in zijn documenten zat. De pater is intussen overleden."

Er waren heel wat slachtoffers in dat college

Rik Devillé, priester

Devillé bevestigt aan persagentschap Belga dat Van Quickenborne het aan hem had verteld. "Het was niet het onderwerp van het gesprek, maar in de marge ervan werd af en toe een persoonlijke noot toegevoegd. Ik kan begrijpen dat hij het nu zegt."

De situatie op het college in het Gentse was volgens Devillé "zeer ernstig". "Het was een zeer ernstige situatie die erg lang duurde, typisch iets van die jaren dat zomaar kon blijven doorgaan", zo reageert Devillé na de uitzending aan persagentschap Belga. "Er waren heel wat slachtoffers in dat college."

Meest gelezen