Kans is klein dat moord op juf Mieke voor assisen komt: dader Gunter Uwents wordt wellicht geïnterneerd

Herentals -

Gunter Uwents, de moordenaar van juf Mieke in Noorderwijk, wordt mogelijk geïnterneerd. Uit deskundigenonderzoek blijkt dat de man ontoerekeningsvatbaar is. De kans lijkt momenteel dus klein dat er een assisenproces komt.

Sam Reyntjens Jarit Taelman

Dinsdag verscheen Gunter Uwents opnieuw voor de raadkamer in Turnhout. Daar werd zijn aanhouding nogmaals bevestigd. Uwents blijft dus nog zeker twee maanden langer in de cel. Daarna zal moeten blijken of hij al dan niet voor het hof van assisen moet verschijnen voor de moord op juf Mieke.

Momenteel wijst alles er echter op dat het niet zo ver zal komen. Het Antwerps parket had afgelopen zomer namelijk een vordering tot internering voor de kwalificatie moord neergelegd. Eenmaal de raadkamer die vordering behandelt, komen ook de advocaat van Uwents en de burgerlijke partijen aan het woord. De kans dat een van die partijen zich tegen de internering gaat verzetten, is klein. Het parket legde de vordering afgelopen zomer uit aan de betrokkenen, met steun van slachtofferonthaal.

“Dossier sterker maken”

In augustus werd er nog wel bijkomend onderzoek gevraagd maar dat ging over inhoudelijke vragen van de nabestaanden aan het college van deskundigen. Zij trokken het verslag van dat college niet in twijfel maar probeerden bepaalde punten erin beter te begrijpen.

“De vraag tot bijkomend onderzoek kwam vooral voort vanuit het feit dat de familie nog enkele vragen had waarop het antwoord nog ontbrak. Het is momenteel zeker niet de betrachting om met de uitkomst ervan het onderzoek van de deskundigen onderuit te halen, maar eerder om het dossier richting een eventuele internering net sterker te maken”, zegt advocaat Tim Op De Beeck, die de familie van juf Mieke bijstaat.

Forensisch psychiatrisch centrum

Het college van deskundigen is van oordeel dat Gunter Uwents niet toerekeningsvatbaar is. De advocaat van Uwents, meester Ben Crosiers, stelt dat de verdediging het besluit van het college niet zal betwisten. “We hopen op een spoedige antwoord van het college van deskundigen op de door de burgerlijke partij en het openbaar ministerie bijkomende gevraagde onderzoeksdaden om tot een finaal en definitief deskundigenverslag te komen”, zegt Crosiers.

“In afwachting van dat onderzoek verblijft mijn cliënt verder in de gevangenis in voorhechtenis, terwijl het duidelijk is dat hij meer gebaat zou zijn bij een gepaste behandeling en opvolging conform zijn specifieke noden”, aldus Crosiers nog.

Als Uwents effectief geïnterneerd wordt voor moord zal hij naar alle waarschijnlijk in een forensisch psychiatrisch centrum belandden, bijvoorbeeld op de Beatrijslaan op Linkeroever in Antwerpen. Hij wordt dan opgesloten zonder te weten hoe lang die opsluiting zal duren. Pas als een opgelegde proeftermijn voorbij is en zijn toestand beter zou zijn, kan hij eventueel vrijkomen.

Maria ‘Mieke’ Verlinden werd op 10 november 2020 dood aangetroffen in haar woning in Noorderwijk. Ze werd om het leven gebracht met 101 messteken. Gunter Uwents, oud-leerling van juf Mieke, werd pas anderhalf jaar later opgepakt. Hij kreeg wroeging na een emotionele oproep van de partner van juf Mieke in de podcast De Stemmen Van Assisen van onze krant. Ook het nakende DNA-onderzoek deed hem uiteindelijk breken.

BELUISTER HIER. DE STEMMEN VAN ASSISEN. De moord op juf Mieke: “Ik vraag aan de dader: alstublieft, blijf niet met die wroeging zitten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen