Gill Bulinckx

Rechtenstudent (21) hoeft geen boete te betalen omdat waarschuwingsbord voor lage-emissiezone in Antwerpen te laag hangt: stad gaat in beroep

Een rechtenstudent uit Brasschaat hoeft van de politierechter geen boete te betalen omdat hij met zijn te vervuilende auto de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen is binnengereden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en dat nieuws is bevestigd aan Radio2. De student vocht de boete van 250 euro aan omdat het vooraankondigingsbord op de Schijnpoortweg volgens hem te laag hangt en daardoor niet zichtbaar genoeg is. De stad gaat in beroep. "Er is inhoudelijk geen uitspraak gedaan", zegt schepen van Milieu Tom Meeuws (Vooruit).

In februari reed student Gill Bulinckx (21) met zijn te vervuilende auto de lage-emissiezone in Antwerpen binnen. Vooraleer hij dat deed, passeerde de chauffeur op de Schijnpoortweg langs een vooraankondigingsbord dat bestuurders waarschuwt dat ze verderop de LEZ-zone zullen binnenrijden.

"Dat bord heb ik niet gezien", zegt Bulinckx. "Het was niet merkbaar door het drukke verkeer omdat het te laag hangt. Als er op de rechterrijstrook bussen of vrachtwagens rijden, kan je dat bord als autobestuurder niet zien als je op de linkerrijstrook rijdt."

De student uit Brasschaat reed dus verder en beweert dat hij de lage-emissiezone daarna niet meer kon ontwijken. "Als je dan nog wil corrigeren, bega je een andere overtreding door over een volle witte lijn te rijden", zegt Bulinckx. 

"Geen vernietiging van andere LEZ-boetes"

Andere mensen die een LEZ-boete kregen, kunnen die volgens professor Strafrecht Joachim Meese van de Universiteit Antwerpen niet laten vernietigen op basis van dit vonnis. "In België kennen we geen precedentrecht. Dat wil zeggen dat dit vonnis niet bindend is voor andere soortgelijke zaken. De politierechter zal telkens geval per geval beoordelen of een boete terecht is. Die kan bijvoorbeeld rekening houden met hoe vaak de beboete persoon op de plek passeert waar het LEZ-bord hangt." 

 

Stad Antwerpen gaat in beroep tegen de uitspraak

De stad gaat nu tegen de uitspraak van de rechter in beroep. "Het valt niet echt te verschonen maar we waren niet aanwezig op het vonnis", zegt schepen van Milieu Tom Meeuws (Vooruit). "Dit is bij gevolg een verstekvonnis waarbij de rechter de eis van de aanklager inwilligt. Hij heeft inhoudelijk het dossier niet beoordeeld. Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat de borden hangen waar ze moeten hangen."

Mensen mogen niet denken dat ze de lage-emissiezone nu zomaar inkunnen of dat de borden te hoog of te laag zouden hangen
Tom Meeuws, schepen van Milieu (Vooruit)

"We willen vooral niet dat mensen zouden denken dat de regels of procedures rond de lage-emissiezone zouden veranderd zijn. Ze mogen niet denken dat ze de zone nu zomaar inkunnen of dat de borden te laag of te hoog zouden hangen. Het is onze plicht als overheid om nu een uitspraak ten gronde te hebben en daarom gaan we in beroep."

Gill Bulinckx

Meest gelezen