Archieffoto ter illustratie

Hugo Matthysen neemt Drs. P Trofee in ontvangst: "Heel bijzonder, want heb veel van hem geleerd"

De Antwerpse humorist, acteur, tekstschrijver en zanger Hugo Matthysen heeft de Drs. P Trofee in ontvangst genomen. Die prijs is genoemd naar de Nederlandse cabaretier en humoristische schrijver doctorandus P (1919-2015). De trofee is bedoeld voor een kunstenaar of auteur die de geest van zijn werk verderzet. "Het was een grote verrassing, maar ik ben heel blij want ik heb veel van hem geleerd", zegt Hugo Matthysen.

In Antwerpen heeft Hugo Matthysen (67) dinsdagavond een speciale prijs gekregen tijdens de boekvoorstelling van "Tony, de zieke pony", een bundeling van zijn liedjesteksten. Hij mocht de Drs. P Trofee in ontvangst nemen van Heen- en Weerschap, dat het literaire nalatenschap van Drs. P beheert.

Drs. P, pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, is een Nederlandse humoristische schrijver, cabaretier, dichter en zanger. De gelijknamige prijs wordt sinds een paar jaar uitgereikt aan mensen die de geest van zijn werk verderzetten, namelijk lichtvoetige teksten schrijven die vakkundig in elkaar gestoken zijn. Het is de eerste keer dat de prijs naar een Vlaming gaat.

Drs. P was een groot perfectionist, maar bijzonder grappig. Ik ben heel erg blij met de prijs
Hugo Matthysen

"Ik vind het heel bijzonder dat ik de prijs heb gekregen, omdat ik Drs. P tamelijk goed gekend heb in de jaren 80. Ik heb samen met Bart Peeters meermaals met hem samengewerkt voor programma’s voor de Nederlandse televisie", zegt Matthysen. "Die man was vormelijk heel streng. Ik heb veel van hem geleerd en voor tekstschrijvers van mijn generatie was hij toch een soort baken eigenlijk. Hij was een groot perfectionist, maar vooral ook bijzonder grappig. Ik heb toch innerlijk hip hip hoera geroepen, ik ben er heel blij mee."

Uitgeverij Vrijdag

Ereplaats

Het Heen- en Weerschap is met een aantal mensen vanuit Amsterdam naar Antwerpen gekomen om de prijs plechtig te overhandigen. "Het is niet echt een trofee, maar een miniatuur borstbeeld van Drs. P. Het is heel erg speciaal", zegt Matthysen. "Dit is nu een sieraad waar ik een speciale tempel voor zal bouwen om het voor eeuwig te koesteren. Ik moet er nog eens over nadenken waar ik hem ga zetten, maar zeker op een ereplaats."

Hugo Matthysen is gediplomeerd filosoof en werd meermaals bekroond voor zijn radio- en televisieprogramma’s, waaronder Dag Sinterklaas, Kulderzipken, Het Leugenpaleis en Het Peulengaleis. Daarnaast heeft hij ook een reputatie als muzikant. Zijn alter ego Clement Peerens werd bekend met zijn band The Clement Peerens Explosition.

BEKIJK - Wie was Drs. P ?:

Videospeler inladen...

Meest gelezen