Themabeeld.© Shutterstock

Grootmoeder mishandelt 8-jarige kleinzoon en dumpt hem met zijn valiesje aan bushalte: “Ik wil jou niet meer”

Brugge -

Geen eten, geen kleren, geen speelgoed en slapen deed hij op een matras in een vuil appartement vol afval. Een 8-jarig Brugs jongetje trok vier jaar geleden op school zélf aan de alarmbel, omdat hij het schrijnende leven bij zijn drankverslaafde grootmoeder niet meer aankon. Het jongetje kreeg ook slaag en werd soms ’s nachts buiten gezet. Toch legde de rechtbank de 65-jarige E.S. geen straf op.

Arne Franck

“Ik wil jou niet meer”, schreeuwde de 65-jarige beklaagde tegen haar toen achtjarige kleinzoon en ze liet de jongen met een valiesje achter aan een bushalte. Het is maar een van de vele mishandelingen die het jongetje moest ondergaan. Op dinsdag 3 september 2019 alarmeerde de schooldirectie de politie. E.S. was haar kleinzoon in dronken toestand komen ophalen en had ook voor onrust gezorgd op de speelplaats. Het jongetje was op dat moment nog maar aan zijn tweede dag toe op de school. En hij had al twee dagen geen eten mee.

De juf verklaarde dat het slachtoffer op de eerste schooldag ontredderd en gedesoriënteerd was toegekomen. “Hij vertelde hoe hij door zijn grootmoeder geslagen werd en dat hij geen eten of kleren kreeg. Ze maakte hem soms ’s nachts wakker en zette hem toen buiten. Hij vroeg om hulp en wou niet meer terugkeren naar zijn grootmoeder”, aldus de juf. In een gesprek met de politie bevestigde het jongetje de mishandelingen en zei hij dat hij littekens aan de slagen had overgehouden. Terugkeren naar zijn ouders kon hij naar eigen zeggen niet meer.

Vol afval

Het onderzoek wees uit dat het jongetje een maand eerder door zijn moeder bij E.S. in Brugge was afgezet. De politie voerde een huiszoeking uit bij de grootmoeder en wat de agenten daar aantroffen, tart elke verbeelding. Het appartement was vuil en lag vol afval. Het slachtoffer had geen bed, maar sliep op een matras op de grond. Hij had geen eigen kleerkast of speelgoed en er was ook geen eten voor een achtjarige vindbaar. Volgens de wijkagent zorgde de grootmoeder regelmatig voor overlast door haar drankprobleem.

Een buurvrouw was er meermaals getuige van hoe de grootmoeder het jongetje bij de haren meesleurde. “Op een dag probeerde hij te ontsnappen, maar zijn oma hield hem tegen”, verklaarde ze. “Mijn zoon zag hoe ze het jongetje ’s anderendaags met zijn valiesje aan de bushalte dumpte. Het ventje stribbelde tegen en wou terug naar binnen, maar ze belette dat.”

Psychiatrisch behandeld

Het slachtoffer werd meteen in een instelling geplaatst en zijn grootmoeder werd gearresteerd. Naast een drankverslaving bleek ze ook met ernstige psychiatrische problemen te kampen en werd ze gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar verblijft ze nog steeds.

Omdat ze geen contact meer heeft met haar kleinzoon, een blanco strafblad heeft en de feiten al van vier jaar geleden dateren, gaf de rechtbank E.S. de gunst van de strafopschorting. En omdat de vrouw psychiatrisch behandeld wordt besliste de rechtbank om haar ook geen voorwaarden op te leggen. Aan het slachtoffer kende de rechtbank een euro voorlopige schadevergoeding toe. Een deskundige zal de schade bij het jongetje begroten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer