Meer dan 1.000 vroedmeesterpadden uitgezet in Park van Gaasbeek: "Bijzondere soort die niet verloren mag gaan"

In het Park van Gaasbeek zijn meer dan 1.000 vroedmeesterpadden uitgezet in het wild. De diersoort is bijna met uitsterven bedreigd en leeft nog maar op drie plaatsen in ons land. "Het is erg belangrijk dat we ze redden, want de vroedmeesterpad heeft een paar bijzondere eigenschappen", zegt Loïc van Doorn van het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek aan Radio 2-reporter Margaux van de regio. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

In het Park van Gaasbeek zijn meer dan 1.000 vroedmeesterpadden uitgezet. Het gaat om zowel babypadden als larven. "Momenteel zijn er in Vlaanderen nog maar enkele honderden van deze soort", zegt Loïc van Doorn van het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek. 

Dat er zo weinig padden zijn, is de schuld van de mens. "De manier waarop we het landschap vorm geven en gebruiken is de afgelopen decennia erg veranderd", zegt LoĂŻc. "Percelen worden steeds groter. Er is ook veel lintbebouwing. Voor sommige dieren is het moeilijker om te overleven. De vroedmeesterpad heeft nood aan kleine stukjes natuur waar veel beschutting is."

Eitjes op de rug

Toch mag de vroedmeesterpad niet verloren gaan. "Tegenover andere padden en kikkers is het een zeer bijzondere soort", zegt LoĂŻc van Doorn. "De mannetjes wikkelen de eitjes rond hun achterste poten."

Dat is een evolutionaire tactiek. "Andere kikkers laten vroeg in het jaar hun eitjes achter in de poel. Daardoor is er heel wat uitval. De mannelijke vroedmeesterpad doet meer moeite en zo overleven er meer eitjes." 

Beschermingsprogramma

En toch is de vroedmeesterpad bijna met uitsterven bedreigd. "De Vlaamse regering doet veel moeite om ze in grote getallen terug te krijgen", zegt LoĂŻc. "Er is een speciaal beschermingsprogramma opgezet. Het uitzetten van het dier op nieuwe plekken in het wild, zoals vandaag, is daar een onderdeel van."

Meest gelezen