Wael Al-Dadhouh bij zijn terugkeer voor de camera.© Al Jazeera

Al Jazeera-journalist die zijn familie verloor in bombardement is alweer live op antenne: “Mijn plicht om snel terug te keren”

Wael Al-Dahdouh, de Al Jazeera-correspondent die woensdag vanuit Gaza verslag uitbracht van hoe zijn eigen familie was omgekomen door een Israëlische luchtaanval, was een dag later alweer live te zien op de Arabische nieuwszender.

mts
Bron: CNN, Al Jazeera

Wael Al-Dahdouh, chef van het Al Jazeera-filiaal in Gaza, verloor woensdag zijn vrouw, zoon (15), dochter (7) én kleinzoon (18 maanden) toen een bom een huis trof in een vluchtelingenkamp in centraal Gaza, zo berichtte de nieuwszender woensdag. Amper 24 uur later was Al Dahdouh alweer op post en bedankte hij de kijkers voor de vele berichtjes en telefoontjes die hij ontvangen had.

“De solidariteit en gebeden waren heel belangrijk voor ons, maar ik zag het als mijn plicht om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan, ondanks alles”, zei hij. “Want zoals je kan zien, gaan de aanvallen voort, er zijn bombardementen en artilleriebeschietingen. De situatie blijft zich ontwikkelen. Ik vond het mijn plicht om, ondanks de pijn en de open wonde, snel weer voor de camera te staan”, voegde hij eraan toe.

(Tekst gaat verder onder de Youtube-video)

Lijkzakken

Woensdagavond kwam Al-Dahdouh tot de lugubere ontdekking dat de luchtaanval waarover hij eerder die dag bericht had, ook het leven had gekost aan zijn familieleden. Behalve zijn vrouw, zoon, dochter en kleinzoon kwamen nog acht andere familieleden, voornamelijk kinderen, om het leven.

Terwijl Al-Dahdouh aan het werk was, verbleef zijn familie in het kamp waar ze naartoe waren gevlucht na het bevel tot evacuatie van het noorden van Gaza, op 13 oktober. Israël had het gebied als “veilig” bestempeld, maar toch werd het kamp woensdag gebombardeerd, zo berichtte Al Jazeera. Al-Dahdouh bracht zelf verslag uit over die aanval, maar wist kennelijk niet dat zijn eigen familie ook getroffen was.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De radeloze correspondent met het lichaam van zijn kleinzoontje.© AFP

Nadat hij te weten was gekomen dat ook zijn familie getroffen was, was op Al Jazeera te zien hoe Al-Dahdouh snikkend door de gangen van het Al-Aqsa Martyrs-ziekenhuis in Deir Al-Balah stapt, begeleid door zijn collega’s. In een kamer gevuld met lijkzakken ziet de vijftiger eerst het lichaam van zijn zoon Mahmoud. Op andere beelden pakt de Gaza-correspondent ook zijn overleden dochtertje Sham vast en is hij te zien hoe hij het lichaam van zijn 18 maanden oude kleinzoontje door het ziekenhuis draagt.

Aan nieuwszender CNN heeft het Israëlische leger bevestigd dat het woensdag een luchtaanval heeft uitgevoerd op het gebied de familieleden van Al-Dahdouh werden gedood. Volgens het leger was die aanval gericht op “terroristische infrastructuur van Hamas”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer