Nathalie Basteyns zit al 8 jaar in een rolstoel, maar droomt er nog altijd van om weer te kunnen lopen.
© VRT

VRT Canvas-documentaire "Mirakel n° 71" van Basteyns en Blancquaert wint Prix Europa

"Mirakel n° 71", de documentaire waarin Nathalie Basteyns en Lieve Blancquaert op roadtrip naar Lourdes gaan, heeft gisteravond in Berlijn de Prix Europa gewonnen in de categorie TV/Video Factual Series of the year. Er was ook een speciale vermelding voor de VRT Canvas-podcast "Club angst". 

Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese festival dat de beste televisie-, radio- en digitale mediaproducties bekroont. De VRT heeft samen met productiehuis De Mensen de hoofdprijs gewonnen in de categorie TV/Video Factual series of the year 2023 met "Mirakel n° 71", de aangrijpende roadtrip van Nathalie Basteyns die op zoek gaat naar een mirakel in Lourdes. 

Regisseur Nathalie Basteyns (die onder meer de tv-reeksen "Clan" en "Beau séjour" maakte) kreeg 10 jaar geleden de diagnose van MS (multiple sclerose), een ongeneeslijke en chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Ze zit nu al 8 jaar in een rolstoel, maar droomt er nog altijd van om opnieuw te kunnen lopen en hoopt op een mirakel.

Samen met fotografe en goede vriendin Lieve Blancquaert en vaste verpleger Gustave Dikumueni trekt Basteyns naar Lourdes. In die katholieke bedevaartsplaats in het zuiden van Frankrijk zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk. En Nathalie wil nummer 71 op haar naam kunnen schrijven. Vriendschap verbindt het trio, ook al hebben ze een totaal andere kijk op geloof: Basteyns twijfelt aan haar geloof, Blancquaert is ongelovig en Dikumueni is diepgelovig.  

© VRT

De documentaire neemt het concrete verhaal van Basteyns, haar ziekte MS en haar hoop op een mirakel als startpunt, maar trekt dat open tot een zoektocht in de wereld van ons brein, de wetenschap en het geloof. "Mirakel n° 71" is een ontroerend verhaal van hoop, geloof en liefde voor iedereen die wel eens droomt van een mirakel. Basteyns voelde zich er gesterkt. "Lourdes was een hoogtepunt. Ik zag daar zo veel rolstoelen. Ik dacht "fuck, ik ben hier niet meer alleen"."

"Dream big. Blijf hopen, blijf dromen", reageert de regisseur op de bekroning. "Ik wil VRT Canvas, VAF en De Mensen bedanken voor alle kansen." Ook Blancquaert benadrukt dat ze nog steeds hopen op een "groot mirakel". "Maar dit is een klein mirakel, waar we ontzettend blij mee zijn. Het is een prachtig geschenk." 

Speciale vermelding voor "Club angst"

Naast de hoofdprijs voor "Mirakel n° 71" was er ook een "zilveren medaille" (Speciale vermelding) voor de podcast "Club angst" in de categorie Audio documentary.

In de podcast van VRT Canvas en House of Media gaat Sofie Steenhaut op basis van haar eigen ervaringen rond angst in gesprek met jongeren en experts. Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere "anxiety" heeft. Maar waar zijn die dan allemaal? En zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Daarom beslist Sofie Steenhaut om een club te vormen. 

Meest gelezen