Copyright: Julian Elliott Photography

Beroemde toren in Bologna staat te scheef: omgeving afgesloten voor toeschouwers

La Garisenda, een van de twee beroemde torens in het centrum van Bologna, staat op instorten. Het bouwwerk dateert uit de 12de eeuw en is al lang instabiel. Maar nu staat de toren “te scheef” en verliest mogelijk zijn stabiliteit. 

In het centrum van de Italiaanse stad Bologna staat de beroemde toren La Garisenda. Die is ongeveer 48 meter hoog. Omdat die toren een beetje scheef staat, wordt die continu gecontroleerd op instortingsgevaar. Dat vertelt Heleen D’Haens in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Scheve torens bewegen altijd een beetje. Ze doen dat in een bepaald patroon en wetenschappers volgen die patronen goed op met moderne technologie.”

Beluister het gesprek met Italië-correspondent Heleen D’Haens in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Maar sinds een week is er bezorgdheid in Bologna. Want het bewegingspatroon van La Garisenda is doorbroken. De scheve toren beweegt anders dan normaal en verliest mogelijk zijn stabiliteit. Het stadsbestuur heeft meteen maatregelen genomen. “Het busverkeer op het plein is stilgelegd. Het drukke plein is ook niet meer toegankelijk voor auto’s en de omgeving rond de toren is afgezet voor alle toeschouwers”, zegt D’Haens. Dat is belangrijk, want de trillingen die de bussen en het verkeer veroorzaken, zorgen voor de instabiliteit van de toren. 

“Redden en herstellen”

“Afgelopen weekend is duidelijk geworden dat deze situatie enkele jaren zal duren”, gaat D’Haens verder. “Er zullen grote werken nodig zijn om deze toren stabiel te maken. Een architectenbureau moet zich buigen over de stabiliteit. Er is ook een team van ingenieurs, architecten en cultuurhistorici samengesteld om het herstel te coördineren.”

Het is de bedoeling om de toren opnieuw stabiel te maken zodat die nog bezocht kan worden. Zo klinkt het alleszins bij Matteo Lepore, de burgemeester van Bologna. “We zullen La Garisenda redden en herstellen.” De burgemeester grijpt zijn kans om de verkeersdrukte in het centrum van Bologna aan te pakken. “Hij wil het drukke plein verkeersvrij maken. De burgemeester probeert het te verkopen als een kans om Bologna te moderniseren”, vertelt correspondent D’Haens. 

Ook professor Pier Luigi Cervellati van Italia Nostra, een organisatie die zich inzet voor het behoud van het culturele erfgoed in Italië, vindt een autovrij centrum van Bologna een goed idee. “De bussen richten een onherstelbare schade aan aan de stad. Het wordt tijd dat het plein voetgangersgebied wordt”, zegt Cervellati. 

Niet scheef gebouwd

De scheve La Garisenda staat op het plein Piazza di Porta in het centrum van Bologna. De toren is in de 12de eeuw gebouwd en de stenen zijn toen niet scheef gelegd. “Maar de toren is snel verzwakt”, vertelt Heleen D’Haens, correspondent in Italië. “We weten door de beroemde dichter Dante dat de toren al in de 14de eeuw scheef stond. Initieel was La Garisenda iets hoger. Maar om de stabiliteit te verzekeren, is die in de loop der jaren wat korter gemaakt. Dus de zorgen die er nu zijn, zijn niet nieuw.”

Naast La Garisenda staat La Torre Degli Asinelli. Ook die toren staat scheef. Maar die staat wel nog stabiel. Tot voor kort kon je die toren nog bezoeken, maar dat is nu niet meer mogelijk uit voorzorg voor de instabiliteit voor de toren ernaast. 

Meest gelezen