© Getty Images

Ruim 6.000 Limburgers doen mee aan het grootste geluksonderzoek in Limburg

Hasselt -

Dik 6.000 Limburgers doen al mee aan het HBVL Burgeronderzoek ‘Hoe gelukkig ben jij?’. Het Belang van Limburg en UHasselt willen bij 10.000 provinciegenoten testen of ze goed in hun vel zitten, veel of weinig stress hebben, tevreden of ontevreden met het leven zijn. Neem zelf deel via hbvl.be/onderzoek.

Caroline Vandenreyt

Wat is HBVL Burgeronderzoek?

Het Belang van Limburg en UHasselt slaan de handen in mekaar voor HBVL Burgeronderzoek. Op geregelde tijdstippen bevragen we de Limburgse bevolking over belangrijke thema’s, deze keer over mentale gezondheid.

Welgeteld 6.308 Limburgers hebben de bevraging naar hun ‘geluksgevoel’ van Onderzoekscentrum Regioanalyse (ORA) van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg ingevuld. “Er is al een ruime respons geweest op de oproep om deel te nemen. Na bijna twee weken zitten we al over de 6.000 respondenten, maar we zouden toch graag effectief 10.000 Limburgers polsen over hun mentaal welzijn. Hoe ze zich voelen, of ze gelukkig zijn, wat beter kan? De herfstvakantie is het ideale moment om de vragen in te vullen, het duurt hooguit een kwartier”, benadrukt professor Hanne Kindermans van de faculteit geneeskunde en levenswetenschappen van UHasselt.

© Getty Images

België scoort doorgaans niet slecht in internationale onderzoeken naar ons welzijn. Zo mochten we in het ‘Wereldgeluksonderzoek’ van 2023 nog drie plaatsen opklimmen tegenover 2020: van plaats 20 naar 17. “De Finnen prijken op nummer 1, de laatste plaats 137 is voor Afghanistan. Maar hoe zit het met het geluksgevoel van de Limburgers? Voelen die zich algemeen nog beter in hun vel dan de andere Belgen? Of misschien slechter? Dat gaan we nu onderzoeken.”

Grootste

Hoofdredacteur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg: “Dit wordt het grootste onderzoek ooit naar de mentale gezondheid van de Limburgers. Eigenlijk gaan we onze lezers vragen: Hoe gaat het met u? Wat maakt u gelukkig? Heeft u stress? Wat zint u niet? HBVL Burgeronderzoek is een belangrijke pijler van deze krant en we hebben daarvoor een ideale partner in UHasselt gevonden. We hebben allebei een rol te spelen voor de maatschappij, we willen samen die verantwoordelijkheid nemen.”

Lotgenoten

Nog tot 23 november kan u de online-bevraging invullen. De resultaten leest u volgend jaar in deze krant. Indra Dewitte: “Maar we gaan verder dan de cijfers: in maart 2024 brengen we ook de verhalen van mensen in die situatie, we willen Limburgers laten zien dat ze niet alleen zijn met dit of dat gevoel. En tegelijk gaan we op zoek naar oplossingen met tips en advies.”

Hoe deelnemen?

Concreet wordt van de deelnemende Limburgers verwacht dat ze een 40-tal vragen online invullen. Dat duurt hooguit 15 minuten. Iedereen mag deelnemen, ongeacht leeftijd of geslacht. Het Centrum voor Statistiek van UHasselt zal achteraf zorgen dat alle Limburgers evenredig verdeeld zijn in de resultaten.

Doe mee op www.hbvl.be/onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer