Nicolas Maeterlinck

Federaal parket vraagt om internering van ex-militair die premier De Croo bedreigde

Het federaal parket vraagt dat de Belgische ex-militair die in Noorwegen werd opgepakt omdat hij premier Alexander De Croo zou hebben bedreigd, geĂŻnterneerd wordt. De man uit Leopoldsburg publiceerde op 7 juli een video op sociale media waarin hij vier kogels afvuurde op een foto van de premier. Uiteindelijk bleek hij in Noorwegen te zitten. Daar werd hij nog dezelfde dag in de hoofdstad Oslo opgepakt.

Het federaal parket vraagt om de internering van de Belgische ex-militair die opgepakt werd, omdat hij premier Alexander De Croo zou hebben bedreigd. De man uit Leopoldsburg zette op vrijdagochtend 7 juli een video online waarin hij vier schoten afvuurde op een foto van De Croo. Al snel stelde het federaal parket een onderzoeksrechter aan, gespecialiseerd in terrorisme.  

Het bleek te gaan om een man die een maand eerder ontslagen was bij Defensie en bij de inlichtingendiensten bekend stond voor banden met een motorbende die gekend is voor criminele feiten. De man zou ook extreemrechtse gedachten hebben en ernstige psychische problemen hebben. Hij gaf zelf aan in Noorwegen te zitten. Daar werd hij nog dezelfde dag opgepakt in een winkelcentrum in de hoofdstad Oslo. Bij een huiszoeking werden geen wapens, munitie of explosieven aangetroffen. 

Voorbereiding van terroristisch misdrijf

Na zijn uitlevering eind juli werd de verdachte aangehouden voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en bedreiging om een terroristisch misdrijf te plegen. Tot op vandaag is die aanhouding elke keer verlengd. Ondertussen is het gerechtelijk onderzoek afgerond en vraagt het federaal parket om de internering van de man. 

Vorige week verscheen het dossier voor de raadkamer, maar het werd uitgesteld zonder dat er een nieuwe datum werd bepaald. Volgens de verdediging van de man had hij nooit het plan om een aanslag te plegen op premier De Croo, of een andere persoon, en was het filmpje enkel een uiting van frustratie.

Meest gelezen