Amnesty International streng voor Belgische mensenrechtenschendingen tegen asielzoekers: “Minachting voor de rechtsstaat”

Themabeeld© Kristof Vadino

Amnesty International roept ons land dringend op om de door België zelf gecreëerde opvangcrisis op te lossen. “Al sinds oktober 2021 schendt de Belgische regering systematisch de rechten van mensen die asiel zoeken en toont ze minachting voor de rechtsstaat door duizenden rechterlijke uitspraken te negeren”, hekelt de mensenrechtenorganisatie dinsdag in een nieuw, internationaal statement.

jvh
Bron: BELGA

Dat verzuim zorgt er volgens Amnesty al meer dan twee jaar voor dat mensen die internationale bescherming zoeken, waaronder kinderen, geen enkele vorm van opvang krijgen en berooid achterblijven. “Vandaag de dag wachten zo nog altijd ongeveer 2.600 mensen op opvang door de Belgische staat. Velen van hen slapen noodgedwongen op straat of leven in geïmproviseerde tenten in erbarmelijke omstandigheden”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

De organisatie is streng voor ons land en verwijt de regering geen “noemenswaardig gevolg” te hebben gegeven aan “ruim 8.000 rechterlijke uitspraken” van onder andere de Raad van State en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Hoewel de regering enkele maatregelen heeft genomen om de opvangcapaciteit van het land te vergroten, zijn deze traag en nog steeds ontoereikend. Het gebrek aan politieke wil om een voorspelbaar en beheersbaar probleem aan te pakken, heeft geleid tot de huidige zelf veroorzaakte opvangcrisis”, klinkt het. 

Amnesty International eist nu dat er dringend wordt geïnvesteerd in het opvangsysteem. Zo moeten er maatregelen komen om het probleem op korte termijn op te lossen, bijvoorbeeld door de activering van het spreidingsplan, en moet er ook werk gemaakt worden van duurzame oplossingen om schommelingen in het aantal mensen dat bescherming zoekt in België op te vangen, aldus Amnesty.

“Het middenveld heeft haalbare oplossingen en aanbevelingen voorgesteld om ervoor te zorgen dat allen die recht hebben op opvang daar ook toegang toe hebben, maar de politieke wil ontbreekt en de kosten voor de mensenrechten blijven stijgen”, besluit de organisatie, die zich tegelijk wel lovend uitlaat over de “onschatbare” inspanningen van Belgische ngo’s, activisten en andere organisaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen