Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD)

Rekenhof kan Brusselse begroting niet beoordelen wegens "onvoldoende informatie"

In zijn jaarlijkse Brusselboek, de doorlichting van de begroting van het Brussels Gewest, schetst het Rekenhof een ontnuchterend beeld. De totale ontvangsten van 2022 volstaan blijkbaar niet om de helft van de opgebouwde brutoschuld af te betalen. Bij gebrek aan informatie die het van het Gewest moest krijgen, heeft het Rekenhof niet de volledige begroting kunnen controleren.

Bij de doorlichting van de inkomsten en uitgaven van de totaliteit van volledige de Brusselse begroting stelt het Rekenhof vast dat "de totale ontvangsten van het Gewest in 2022 nauwelijks zouden volstaan om de helft van de opgebouwde brutoschuld terug te betalen". In 2018 was dit wel nog het geval.

"Doordat de toename van de uitgaven structureel hoger ligt dan de toename van de ontvangsten zijn de liquiditeitsbehoeften en tekorten van het Gewest ook toegenomen", zegt het Rekehof. Daardoor wordt steeds vaker een beroep op leningen gedaan.

Op 31 december 2022 was het uitstaand bedrag van de directe gewestschuld 8,850 miljard euro, een stijging van 1,763 miljard euro in vergelijking met 2021 (+24,9 procent). 

Het Rekenhof kan zich niet uitspreken over verschillende algemene rekeningen van de begroting 2022 omdat "het Rekenhof niet voldoende informatie heeft verkregen om zijn controlewerkzaamheden te verrichten". Er zijn verschillende oorzaken, waaronder software-systemen om financiële informatie te delen, maar ook het manueel inwerken van verschillende boekingen waardoor rekeningen "een gebrek aan transparantie vertoonden", aldus het Rekenhof.

Verwonderd

Er komt kritiek van de oppositie. "Hoe kan het dat deze ellende jaar na jaar blijft volhouden?", vraagt Brussels Parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) zich af. "Nooit eerder ging een minister zo kwistig en ontransparant om met belastinggeld", sneert ze richting Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD).

Die laatste wijst erop dat de Vlaamse en Waalse rekeningen soortgelijke beoordelingen voorgeschoteld krijgen. "Voor Vlaanderen is er een voorbehoud, voor Wallonie zelfs een afkeuring", aldus Gatz. "Daarmee wil ik het niet relativeren, maar ik ben wel verwonderd dat het vandaag alleen over de Brusselse rekeningen gaat."

Hij benadrukt dat de Brusselse regering de voorbije jaren wel degelijk verbeteringen heeft kunnen waarmaken. "Met een comité van boekhouders en bedrijfsrevisoren kunnen we sneller en beter werken. Wel zitten we nog steeds met een digitaal uitwisselingsprobleem tussen onze fiscale dienst en onze dienst die de begroting doet."

Dat maakt dat een aantal interventies manueel moeten gebeuren, waardoor het Rekenhof de correctheid ervan niet voldoende kan beoordelen. "Ik hoop – want we werken er intussen al twee jaar aan – dat we zo snel mogelijk die IT-gegevens beter op elkaar kunnen aansluiten. Het neemt meer tijd dan mij lief is", geeft Gatz toe.

Meest gelezen