© ANP

Marktkramer krijgt werkstraf omdat hij collega aanvalt met ijzeren staaf

Hasselt/Zutendaal -

Een 38-jarige man uit Hasselt krijgt een werkstraf omdat hij samen met vier andere mannen een collega (42) hardhandig aanpakte met ijzeren staven op de avondmarkt in Zutendaal. De twee hadden al langer problemen met elkaar. Toch bleef de dertiger steeds ontkennen. “Hij is gewoon jaloers.”

Shauni Deferm

Op 6 augustus 2018 liep het op de avondmarkt in Zutendaal volledig uit de hand tussen de twee rivalen. Rond 21.50 uur kreeg de politiezone CARMA een melding van de stadswacht over een vechtpartij tussen verschillende marktkramers. Ter plaatse troffen de agenten een gewonde Pakistaan aan. Hij werd met een hoofdwonde en diverse breuken overgebracht naar het ziekenhuis.

Ijzeren staven

Eerder die avond zou de sfeer al gespannen geweest zijn toen het slachtoffer de witte camionette van zijn 38-jarige concurrent opmerkte. Enkele uren eerder zou hij een telefoontje gehad hebben met bedreigingen. “Ik werd verwittigd dat ik problemen zou krijgen”, vertelde hij voor de Tongerse rechtbank.

De twee mannen hadden al langer ruzie met elkaar. Het slachtoffer had vervolgens een foto gemaakt van de bestelwagen en aan de aanwezig stadswachters verklaard dat hij zich niet veilig voelde. “Rond 21.30 uur, toen het slachtoffer zijn kraam inpakte, kwam zijn rivaal samen met vier andere mannen, waaronder een minderjarige, op hem afgelopen. Een van hen hield het slachtoffer vast terwijl de anderen hem sloegen met ijzeren staven en houten stokken”, aldus de aanklager.

Valse verklaringen

De 38-jarige rivaal ontkende echter met klem voor de Tongerse rechter. Volgens hem is zijn concurrent gewoon jaloers en zoekt hij overal ruzie door valse verklaringen af te leggen over andere marktkramers. “Ik ben ondertussen zelfs gestopt als marktkramer en ik heb een winkel opengedaan in Hasselt omdat ik het zo beu was. Maar enkele maanden later opende hij zelf ook een winkel, vlak naast die van mij. In tussentijd heeft hij daar drie keer de politie op me afgestuurd. Ik weet niet waarom hij altijd ruzie zoekt, maar volgens mij is hij jaloers en wilt hij gewoon dat ik stop met werken.”

Zijn advocate wees de rechtbank op het gebrek aan bewijsmateriaal. “Er is geen sporenonderzoek, noch een mastonderzoek en er zijn geen camerabeelden. Er wordt verwezen naar de verklaringen van twee stadswachters, maar daaruit blijkt net dat het niet om mijn cliënt gaat. De persoonsomschrijving komt helemaal niet overeen. Ze hebben zelfs de nummerplaat van de bestelwagen niet genoteerd.”

Een tweede verdachte, die ook werd aangeduid door het slachtoffer als een van zijn aanvallers, stond even perplex door de beschuldigingen. “Ik ben daar niet geweest. Ik weet Zutendaal niet eens liggen. Het is gebruikelijk om mensen vals te beschuldigen in de Pakistaanse gemeenschap. Dat is wat hij hier doet”, klonk het.

10.049 euro

De Tongerse rechter geloofde het verhaal van het slachtoffer wel en verwees daarvoor onder andere naar de verklaringen van de stadswachters. Volgens hem is het duidelijk dat het om de beklaagden ging, ook al zou de persoonsbeschrijving niet overeenkomen. Hij veroordeelde de 38-jarige man tot een werkstraf van 120 uur. Als hij de straf niet uitvoert, moet hij voor 12 maanden naar de cel.

De andere verdachte kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd. De twee moeten ook elk een geldboete van 800 euro betalen. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 10.049 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer