Noa Sneyers

Tentoonstelling in school die gesloopt wordt in Zonhoven: "Feestelijke manier om afscheid te nemen van gebouw"

In de leegstaande voormalige rijksmiddelbare school van Zonhoven is de tentoonstelling "Learning to fly" van vzw Art 27 van start gegaan. In elk lokaal en elke gang tonen er meer dan 600 kunstenaars hun werken. Het is al de 23ste keer dat vzw Art 27 een tentoonstelling in een leegstaand gebouw organiseert. "Dat maakt het uitdagend en het is een feestelijke manier om afscheid te nemen van een gebouw dat gesloopt wordt."

Na zeven jaar te hebben leeggestaan, is er opnieuw veel beweging in de vroegere rijksmiddelbareschool op de Gulden Boomkensweg in Zonhoven. Vzw Art 27 organiseert er een tentoonstelling “Learning to fly”. “Van 1957 tot 2000 hebben hier duizenden leerlingen schoolgelopen”, weet Gerlinde Gilissen, één van de twee curatoren van de tentoonstelling. “Het thema ‘leren vliegen’ is gekozen in functie van de school: leren vliegen, met vallen en opstaan zoals dat ook in scholen gaat.” Meer dan 600 kunstenaars stellen hun werk tentoon in de school, waarbij elke gang en elk lokaal gebruikt wordt. 

“Sommige kunstenaars hebben rekening gehouden met wat het lokaal waarin ze exposeren, vroeger was, en hebben hun werk laten aansluiten bij bijvoorbeeld het lerarenlokaal of het geschiedenislokaal”, vertelt Gilissen. De expo omvat kunst in elke betekenis van het woord. “Er is schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, van een jaaroverzicht in legoblokken tot juwelen gemaakt van fairtrade goud, noem maar op.”

Vzw art 27 organiseert al voor de 23ste keer een tentoonstelling in een leegstaand gebouw. “Meestal doen we dat in gebouwen die gesloopt worden”, legt Gilissen uit. “Veel mensen vragen ons waarom we dat doen, want er komt wel wat oplapwerk aan te pas voordat je er een tentoonstelling kan houden. Maar dat is net het leuke en dat maakt het voor ons uitdagend. Het is bovendien een feestelijke manier om afscheid te nemen van een gebouw.”

Droom die uitkomt

Voor kunstenares Frieda Geybels uit Zonhoven is het een droom die uitkomt om in de school te kunnen exposeren. “Ik had deze school al jaren leeg zien staan en het was mijn droom om hier eens te kunnen tentoonstellen. En nu komt die droom uit. Het is heel fijn om in gebouw dat wordt afgebroken, tentoon te stellen, want je kan hier boren en kappen om je werk op een andere manier te presenteren. Helemaal anders dan in een gewone galerij.”

De tentoonstelling "Learning to fly" in de oude rijksmiddelbare school in Zonhoven is nog te bezoeken tot 19 november. De opbrengst van de tentoonstelling gaat naar goede doelen in Tanzania en Congo. 

Meest gelezen