© REUTERS

Zeker 30.000 Afghanen in 24 uur tijd uit Pakistan gevlucht wegens dreigende uitzetting

De voorbije 24 uur zijn zeker 30.000 Afghanen die in Pakistan wonen gevlucht. Woensdag was immers de deadline die Islamabad voor hen heeft gesteld om het land te verlaten voordat ze dreigen uitgezet te worden.

jvh
Bron: BELGA

Volgens de laatste tellingen van de Pakistaanse autoriteiten wonen er ongeveer 4,4 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan. Zowat 1,7 miljoen heeft geen geldige papieren. De Pakistaanse regering had migranten zonder papieren tot 1 november de tijd gegeven om het land zelf te verlaten. Illegale Afghanen zouden vanaf woensdag worden gearresteerd, een paar dagen in gesloten centra worden geplaatst en vervolgens naar Afghanistan worden gedeporteerd.

De voorbije 24 uur zijn minstens 25.000 Afghanen vertrokken via grensovergangen in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa en 5.246 vanuit de zuidwestelijke provincie Balochistan. Het Pakistaanse vluchtelingenagentschap verwacht dat nog eens een gelijkaardig aantal de volgende 24 uur zal volgen.

Uit cijfers van de Pakistaanse regering blijkt dat in totaal al meer dan 140.000 mensen al voor 1 november de grens met Afghanistan hebben overgestoken op vrijwillige basis sinds de Pakistaanse regering het plan begin oktober aankondigde. Velen van hen wonen al jaren in Pakistan.

In verschillende steden trad de politie op tegen Afghanen zonder papieren. Volgens mensenrechtenactivisten valt de politie zelfs mensen lastig die legale documenten hebben.

Een groep van dertien mensen, onder wie wetgevers en activisten, heeft de plannen om migranten massaal het land uit te zetten juridisch aangevochten bij het Hooggerechtshof.

Miljoenen Afghanen zijn tijdens tientallen jaren oorlog naar Pakistan getrokken, waardoor het land een van de grootste opvanglanden voor vluchtelingen ter wereld is geworden. De spanningen tussen de taliban in Afghanistan en Pakistan lopen ondertussen op. Islamabad beschuldigt de regering in Kaboel ervan mild te zijn tegenover de islamitische militanten die vanuit hun vermeende schuilplaatsen in Afghanistan aanvallen uitvoeren op Pakistaanse veiligheidstroepen en burgers.

De secretaris-generaal van de VN António Guterres zegt bezorgd te zijn over de dreigende massadeportatie. Hij roept Pakistan op om niet door te gaan met zijn plannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer