Verkeersmanagementsysteem moet Hasselt vlotter bereikbaar maken

Om het centrum van Hasselt bereikbaar te houden voor autobestuurders start de Limburgse hoofdstad met een verkeersmanagementsysteem. Dat systeem moet bezoekers in realtime informeren over de reistijden, dichtstbijzijnde parkings en de bezettingsgraad van die parkings. Dat meldt de stad Hasselt dinsdag in een persbericht.

Met het verkeersmanagementsysteem wil het Hasseltse stadsbestuur de mobiliteit in het centrum van de stad slimmer maken. “Onderzoek leert immers dat 30 procent van de bestuurders in de binnenstad op zoek is naar een vrije parkeerplaats” zegt burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). “Met het nieuwe systeem verhogen we dus het parkeercomfort voor bezoekers van Hasselt.” Daarnaast wil de stad met het verkeersmanagementsysteem de leefkwaliteit, het parkeercomfort en de verkeersveiligheid verhogen.

Het verkeermanagementsysteem leidt de automobilisten die de stad inrijden via vier parkeerroutes naar de stadsdelen Dusart, Jessa, Blauwe Boulevard en Station. In totaal 34 elektronische parkeer- en routeverwijsborden moeten de oude statische parkeerverwijsborden op termijn vervangen. “Via deze op afstand aanstuurbare borden willen we bestuurders maximaal informeren over zowel reistijden, mogelijke verkeersopstoppingen als de kortste route naar zijn bestemming of de dichtstbijzijnde parking”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a).

De elektronische verwijsborden werken op basis van een meetsysteem dat gegevens verzamelt over verkeersbewegingen via gps-systemen. “Maar ook de track en trace-systemen aan boord van de bussen van De Lijn worden verzameld”, aldus nog El Ouakili. Die meetgegevens zal de stad publiekelijk delen en verwerken in statistieken. “Zo kunnen bouwers van apps onze gegevens vrij gebruiken voor het uitbouwen van een parkeer-app”, besluit El Ouakili.

In juni start de stad met de installatie van het verkeersmanagementsysteem. Dat zal zo’n 2,2 miljoen euro kosten. Tegen het einde van het jaar moet het systeem in werking treden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer