© HBVL

Storm Ciarán bereikt Limburg en richt eerste schade aan

Zonhoven/Kinrooi/Tongeren -

Storm Ciarán heeft donderdag Limburg bereikt. De hele dag nog is in onze provincie de code geel van kracht. Op verschillende plaatsen hebben rukwinden schade berokkend. Een overzicht.

Chris Nelis/Jozef Croughs/Patrick Brebels/Dirk Roefflaer/Olivier Simons

De brandweer Oost-Limburg is met ongeveer 15 ploegen op de baan en had donderdag om 15 uur al 100 oproepen binnengekregen voor stormschade. 63 interventies waren al afgewerkt. “De meeste meldingen komen uit Genk. Het gaat voornamelijk om bomen en takken op de openbare weg en weggewaaide dakplaten of stellingen”, zegt Karen De Smedt van de brandweer Oost-Limburg. “We verwachten donderdagnamiddag een stijging van het aantal oproepen, omdat de wind nog zal toenemen. Maar voorlopig krijgen we het nog verwerkt.”

Op de Marcel Habetslaan in Genk dreigde een boom op de auto van Marc Dufour te vallen, maar dankzij het automatische stopsysteem van zijn wagen bleef hij ongedeerd. “Anders was ik morsdood geweest.”

Zonder het automatische stopsysteem was deze boom wellicht op de Mercedes van Marc gevallen in Genk. “Dan was ik morsdood geweest.”© Chris Nelis

In het Tenniscentrum van Alken werden vijf ruiten van twee padelpleinen vernield door de hevige rukwinden. In Zepperen (Sint-Truiden) ging het dak van een opslag aan een paardenstal waaien. Het kwam achter in een weide terecht.

In Zepperen ging een dak waaien.© Jozef Croughs

Langs De Drietak in Kinrooi is een van de flankerende eiken in het midden van de stam in twee geknakt door een stevige wind. “Gelukkig zijn er geen slachtoffers”, zegt schepen van Verkeer Mark Hoedemakers (cd&v). “Onze technische dienst heeft de weg afgesloten voor doorgaand verkeer, tot de wind weer gaat liggen. Ondanks het recente onderhoud en cyclische controle van de bomen blijft dit een bijzonder labiele situatie, zo blijkt eens te meer. Met andere woorden: een volledige make-over is echt wel broodnodig. Dit is geen ‘nice to have’, maar een ‘must have’ voor de veiligheid van de buurtbewoners en weggebruikers.” Even later knakte op De Drietak ook een tweede boom. Die viel gelukkig niet over de weg of op het huis.

De Drietak in Kinrooi.© Patrick Brebels

De Neremweg in Tongeren werd ter hoogte van de spoorwegbrug volledig afgesloten voor het verkeer. Er viel een boom op de weg.

Neremweg in Tongeren.© Dirk Roefflaer

Ook de Elsbergweg in Zonhoven raakte donderdagvoormiddag versperd toen een eik op de weg viel.

De Elsbergweg in Zonhoven.© Karel Hemerijckx

Als je last hebt van stormschade en dringend de brandweer nodig hebt, kun je het nummer 1722 bellen. In levensbedreigende situaties bel je best 112.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer