Mislukken je baksels als je de oven niet voorverwarmt?
Volledig scherm
PREMIUM
Mislukken je baksels als je de oven niet voorverwarmt? © Getty Images

De oven voorverwarmen: een must of zonde van de energie? Chef-kok legt uit

In elk recept voor een ovengerecht staat standaard dat je je oven moet voorverwarmen. Maar waarom is dat nodig? Hoe kan je zien of je oven warm genoeg is? En waarom wordt er zo vaak gebakken op 180 °C? Chef-kok Freek De Roo legt uit.

  1. Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
    PREMIUM

    Studies tonen antidepres­sief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?

    Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.”
  2. Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
    PREMIUM

    Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecue­chips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?

    Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.”