Direct naar artikelinhoud
LiveblogStorm Ciarán

Live - Storm Ciarán eist twee levens in Gent • Ernstig verstoorde spits op het spoor, ook morgen nog hinder verwacht

Archiefbeeld trein in Halle.Beeld BELGA

Stormdepressie Ciarán trekt vandaag over het zuiden van Engeland richting de Noordzee, en de uitlopers ervan laten zich ook bij ons voelen. Hieronder volgt u de belangrijkste ontwikkelingen.

Lees ook

• Storm Ciarán raast door het land: wat moet je doen bij schade aan je woning?

• ‘Groot-Brittannië en Frankrijk krijgen Ciarán op volle sterkte te verwerken. Dan hebben we het over orkaankracht’

Live

  1. Stormweer leidt tot zeven doden in West-Europa

    In verschillende Europese landen zijn dodelijke slachtoffers gevallen door het stormweer.

    De dodelijke ongevallen werden in de meeste gevallen veroorzaakt door omgevallen bomen als gevolg van felle windstoten. In Frankrijk kwam een vrachtwagenchauffeur om het leven door een omvallende boom. Een oudere man werd, ook in Frankrijk, door de sterke wind van zijn balkon geblazen. 

    In het centrum van de hoofdstad in Spanje kwam dan weer een 23-jarige vrouw om het leven. In het centrum van Duitsland raakte een vrouw dodelijk gewond door een omvallende boom. Ook In Nederland kwam een persoon om een omvallende boom. 

    In Gent kwamen twee mensen om het leven bij twee verschillende incidenten. Een Oekraïens kindje (5) kwam om het leven nadat hij geraakt werd door een vallende tak. In het Citadelpark viel een boom op een 64-jarige Duitse vrouw.

    Donderdagavond lijkt het hoogtepunt van Ciarán op de meeste plaatsen achter de rug. In de loop van de nacht zal de kracht van de wind verder afnemen.

  2. Ernstig verstoorde spits op het spoor, ook morgen nog hinder verwacht

    Het treinverkeer in België blijft donderdagavond ernstig verstoord en vertraagd door het stormweer. Naast talrijke kleinere incidenten, is er nog één spoorlijn onderbroken, zo meldt Infrabel deze avond. Ook morgen verwacht de spoornetbeheerder hinder.

    Tussen Ternat en Jette is de spoorlijn sinds 15.15 uur onderbroken door een boom in de bovenleiding. De ploegen van Infrabel staan klaar om op het terrein tussen te komen waar nodig. De snelheidsbeperking (tot 80 kilometer per uur) voor treinen is van kracht tot 20 uur.

    Op de trajecten naar de kust, waar vandaag geen treinen reden, worden donderdagavond verkenningsritten uitgevoerd om de schade aan het spoornetwerk te inspecteren. "De nodige herstellingen worden in de loop van de avond en vannacht uitgevoerd", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

  3. Antwerpse Grote Markt afgesloten omdat obelisk van stadhuis dreigt te vallen

    In Antwerpen sluit de politie de Grote Markt af omdat er brokstukken dreigen te vallen van de historische gevel van het stadhuis. Het zou volgens burgemeester Bart De Wever gaan om een obelisk.

    De politie vraagt om de omgeving te mijden. De brandweer is ter plaatse om de situatie te beveiligen.

    Een van de pilaren op het Stadhuis van Antwerpen staat te wankelen door de harde wind.Beeld Tessa Kraan
  4. Nog code oranje voor kust, andere regio's naar code geel

    Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) heeft kort na 17 uur het waarschuwingsniveau oranje opgeheven voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Heel België staat nu op code geel, met uitzondering van de kust, waar oranje  van kracht blijft.

    Het ergste van storm Ciarán is voorbij maar het blijft de komende uren winderig met rukwinden tussen 70 en 90 km/u in het binnenland, tot zelfs plaatselijk 100 km/u in het westen. Aan zee kunnen de rukwinden nog 90 tot 100 km/u halen of zeer lokaal iets meer, luidt het. Code oranje geldt er tot 21 uur.

    Op het einde van de avond en deze nacht blijft de kust de enige regio die code geel houdt, met rukwinden nog tot 90 en later 80 km/u, tot vrijdag omstreeks 8 uur.

  5. Storm eist tweede leven in Gent: vijfjarig kind komt om het leven door vallende tak

    In Gent is een tweede dodelijk slachtoffer gevallen van storm Ciarán. Het gaat om een kind van vijf uit Oekraïne.

    Het ongeluk deed zich voor tijdens de speelpleinwerking op het Henri Storyplein in de Muilaardstraat. Een afgebroken tak raakte er twee kinderen. Een kind is overleden en een tweede kindje raakte gewond. De ouders van de deelnemers werden verwittigd en halen momenteel hun kinderen op. Ze krijgen psychosociale begeleiding. De speelpleinwerking is geschrapt voor de rest van de week.

    In het Citadelpark is eerder op de dag ook een ongeval gebeurd waarbij een Duitse vrouw (64) dodelijk geraakt werd door een omgewaaide boom. De vrouw was er met haar gezin aan het wandelen toen de boom omwaaide. Een tweede slachtoffer, de dochter van de 64-jarige vrouw,  kwam er met een beenbreuk van af.

    De politie deed kort daarna een oproep om parken en begraafplaatsen niet te betreden tijdens het stormweer.

  6. Wat moet je doen bij schade aan je woning?

    Storm Ciarán raast door België en de oproepen komen aan de lopende band binnen bij politie en brandweer. Wat moet je doen bij schade aan de woning en hoe zal de verzekeraar te werk gaan?

    Lees het volledige artikel.

    In de Grétrystraat in Brussel raakte het dak van een woning beschadigd door de storm.Beeld Brandweer Brussel
  7. Snelheidsbeperking voor treinen verlengd tot 20 uur

    De snelheidsbeperking tot 80 kilometer per uur op het volledige Belgische spoornet, is verlengd van 18.00 uur tot 20.00 uur. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel.

    "Dit is om veiligheidsredenen. We zien dat de storm nog heel hevig is en dat er verspreid over ons land incidenten zijn met bomen op bovenleiding en sporen", zo zegt woordvoerder Frédéric Petit. 

    Er zijn een aantal nieuwe incidenten gemeld met omvallende bomen: zo rijden er sinds 14.10 uur geen treinen meer tussen Zolder en Zonhoven vanwege een boom in de  bovenleiding ter hoogte van de Slangbeekstraat in Zonhoven.

    Tussen Willebroek en Puurs ligt het treinverkeer sinds 14.25 uur stil wegens een overhellende boom op het spoor.

    Eerder was er melding van onderbroken treinverkeer tussen Aalst en Denderleeuw door een boom op de sporen in Aalst . Ook tussen Brussel-Zuid/Brussel-Luxemburg en Eigenbrakel ligt het spoorverkeer nog stil door een boom in de bovenleiding ter hoogte van Holleken.

    Tussen Sint-Niklaas en Melsele is er opnieuw één spoor vrij nadat het verkeer was onderbroken omdat in Beveren een boom op het spoor dreigde te vallen. 

    Andere incidenten van eerder op de dag zijn intussen opgelost.

    Beeld ter illustratie.Beeld Klaas De Scheirder
  8. Man zwaargewond door omvallende muur in Deurne

    In het Antwerpse district Deurne is een man ernstig gewond geraakt toen een steunmuur aan het dak van een loods omviel door het stormweer. Dat zegt de lokale politie. De loods zelf stortte niet in, maar de stadsingenieur kwam wel ter plaatse om de stabiliteit ervan te evalueren.

    Ook elders in Antwerpen blijven er schadegevallen gemeld worden. Zo waaide er een schotelantenne door de voorruit van een rijdende auto, en een andere schotelantenne viel op een geparkeerde auto. Aan de Dordrechtlaan kwam een groot stuk roofing van een dak naar beneden.

    Het verkeer ondervindt eveneens hinder van de storm. Niet alleen in Wilrijk, maar ook aan de Napoleonkaai op het Eilandje waaide een tent weg tot op de rijbaan. In de Gerardus Stijnenlaan en op de Boomsesteenweg, parallel met de A12, vielen bomen op de weg. In de Galjoenstraat ligt de weg dan weer bezaaid met brokstukken van een stuk dak dat wegwaaide, stelt de politie. Tot slot zijn op de Binnensingel (R10) enkele tijdelijke verkeerslichten omgewaaid en hangt er een kabel over de baan. 

    De politie roept alle weggebruikers op om erg voorzichtig te zijn als ze de baan op moeten.

  9. Wandelaar overleden in Gents Citadelpark door omgevallen boom

    In het Gentse Citadelpark is een boom afgebroken en op twee wandelaars terecht gekomen. Een van de twee is daarbij overleden, de andere heeft een beenbreuk. Dat bevestigt de Gentse politie. Over de identiteit van het slachtoffer wordt nog geen informatie verstrekt, de familie wordt eerst op de hoogte gebracht.

    Rond 12.30 uur kregen de hulpdiensten de melding, maar ter plaatse kon geen hulp meer baten voor het dodelijk slachtoffer. De politie vraagt wandelaars om parken en begraafplaatsen met het huidige stormweer te vermijden.

    Het Citadelpark ligt in het centrum van de stad en heeft talrijke ingangen. Het is niet mogelijk dat park voor het publiek af te sluiten, klinkt het.

    Beeld Photo News
  10. Man zwaargewond door omvallende muur in Deurne

    In het Antwerpse district Deurne is een man ernstig gewond geraakt toen een steunmuur aan het dak van een loods omviel door het stormweer. Dat meldt de lokale politie. De loods zelf stortte niet in, maar de stadsingenieur kwam wel ter plaatse om de stabiliteit ervan te evalueren.

    Ook elders in Antwerpen blijven er schadegevallen gemeld worden. Zo waaide er een schotelantenne door de voorruit van een rijdende auto, en een andere schotelantenne viel op een geparkeerde wagen. Aan de Dordrechtlaan kwam een groot stuk roofing van een dak naar beneden.

    Het verkeer ondervindt eveneens hinder van de storm. Niet alleen in Wilrijk, maar ook aan de Napoleonkaai op het Eilandje waaide een tent weg tot op de rijbaan. In de Gerardus Stijnenlaan en op de Boomsesteenweg, parallel met de A12, vielen bomen op de weg. In de Galjoenstraat ligt de weg dan weer bezaaid met brokstukken van een dak dat gedeeltelijk wegwaaide, meldt de politie. Tot slot zijn op de Binnensingel (R10) enkele tijdelijke verkeerslichten omgewaaid en hangt er een kabel over de baan.

    De politie roept alle weggebruikers op om erg voorzichtig te zijn als ze de baan op moeten.

  11. Twee personen proberen drenkeling uit kanaal in Brussel te redden, slachtoffer kritiek

    In Brussel zijn drie personen aan de Ninoofsepoort in het kanaal beland. Dat meldt de brandweer. Ze konden gelukkig wel gered worden.

    Rond 12.20 uur was één iemand om nog onduidelijke redenen in het water beland. Twee anderen sprongen het slachtoffer achterna.

    Uiteindelijk moesten ze alle drie door duikers gered worden. Eén persoon was bewusteloos en werd gereanimeerd, hij of zij verkeert nog in levensgevaar. De twee anderen werden onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht.

  12. Zoo Antwerpen en Planckendael sluiten de deuren

    Zoo Antwerpen en Planckendael sluiten voor de rest van de dag vanwege het stormweer. Dat melden beide dierentuinen via sociale media. Voor Planckendael betekent dat ook dat het lichtfestival deze avond niet zal plaatsvinden.

    "De veiligheid van mens en dier komt natuurlijk op de eerste plaats", stelt Planckendael.

    Het lichtfestival Dragons & Unicorns gaat vanavond niet door in Planckendael.Beeld ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

    Een dagticket blijft een jaar na datum geldig, laten de dierentuinen weten. Wie een ticket had voor het lichtfestival Dragons & Unicorns in Planckendael kan eveneens gewoon voor een andere datum kiezen. "Reserveren is niet nodig, kom gewoon naar het park en de portier verleent je toegang", klinkt het.

    Eerder waren de parken van de stad en de provincie Antwerpen al gesloten.

  13. Binnenlandse Zaken vraagt om 112 enkel te bellen bij levensbedreigende situaties

    De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken vraagt om enkel naar het noodnummer 112 te bellen als er sprake is van een levensbedreigende situatie of als er een redding nodig is. Reden voor die oproep is het grote aantal oproepen dat momenteel behandeld wordt als gevolg van storm Ciarán.

    "Bel 1722 als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is", klinkt het. De overheidsdienst vraagt tegelijk aan mensen die naar 1722 bellen om geduld uit te oefenen, want het aantal oproepen is erg groot.

  14. Al 100 oproepen voor Antwerpse brandweer, ook in Kempen wakkert storm aan

    De brandweer van Zone Antwerpen heeft de kaap van 100 oproepen over stormschade gerond. "Er staan op dit moment zowat 30 oproepen in wacht", zegt het korps, dat vraagt om niet-dringende meldingen te doen via het e-formulier op 1722.be. "Zo komt alles meteen in ons systeem terecht en kunnen we de mensen zo snel mogelijk verder helpen", klinkt het.

    De stadsdiensten springen volgens de brandweer bij om zandzakken te leggen om te voorkomen dat loszittend materiaal wegwaait, en bij het zagen van omgewaaide bomen. In Wilrijk waaide al een grote partytent weg tegen de vitrine van een winkel, zonder gewonden of andere schade.

    Een grote tent is in Wilrijk tegen een gevel gewaaid.Beeld GeVe

    Ook in de Kempen is de storm intussen aangewakkerd. Hulpverleningszone Taxandria deed al zowat 25 interventies, vooral voor omgewaaide bomen.

  15. Dak van bedrijfspand weggewaaid in Lier

    In Lier heeft de stormwind het dak van een bedrijfspand aan de Mechelsesteenweg afgerukt. Dat zegt de Brandweer Zone Rivierenland. Ook in Rumst, Willebroek en Mechelen zijn er al schadegevallen gemeld.


    De zone Rivierenland, bevoegd voor de ruime regio rond Mechelen, kreeg intussen al 105 oproepen voor stormschade. Voorlopig is er geen sprake van gewonden. In Rumst is wel een boom tegen een woning beland in de Rozenstraat, en in Willebroek viel een boom op een wagen op een oprit in de Ceresstraat. In Mechelen is een wimpel losgekomen in de winkelstraat Bruul, met schade aan enkele ramen tot gevolg.

  16. Honderden oproepen in Oost-Vlaanderen, vooral klassieke stormschade

    De Oost-Vlaamse brandweerzones hadden omstreeks 12 uur al honderden oproepen van stormschade gekregen. De problemen zijn beheersbaar en er zijn geen slachtoffers gemeld. Heel wat takken en bomen zijn losgerukt. In Eine (Oudenaarde) kwam een tak op het spoor terecht, waardoor het treinverkeer tussen Oudenaarde en Gent even onderbroken moest worden.

    Behalve takken gingen ook bouwhekdoeken, allerhande panelen en een trampoline vliegen. Brandweerzone Centrum, die in de ruime omgeving van Gent interventies uitvoert, meldt 104 oproepen. Die komen van over de hele zone, maar voornamelijk uit Gent, met een dertigtal incidenten. Uit Deinze kwamen ook zowat30 oproepen, en ongeveer 15 kwamen er uit Melle. Rond de middag staan nog zowat 80 meldingen open.

    Zware stormschade meldt de zone niet, het gaat voornamelijk om beschadigde daken.

  17. Openbare verlichting blijft deze nacht aan

    Fluvius heeft beslist om de gemeentelijke openbare verlichting overal in Vlaanderen in de nacht van donderdag op vrijdag te laten branden. De netbeheerder neemt die maatregel naar aanleiding van storm Ciarán.

    Het laten branden van de gemeentelijke openbare verlichting moet "de veiligheid in deze stormsituatie verhogen en het werk van de hulpdiensten bij eventuele interventies vergemakkelijken", zegt Fluvius.

  18. Vluchten luchthavens Antwerpen en Oostende omgeleid naar Brussel

    De vluchten naar Malaga en Nador vanuit Antwerp Airport zullen vertrekken vanuit Brussel. Dat meldt de luchthaven.

    Ook een aankomende vlucht uit Alicante zal landen in Brussel. Voor de aankomende vluchten vanavond, onder andere uit Londen, wacht men de weersomstandigheden nog wat af. Ook morgen worden die vluchten omgeleid, als de wind niet vermindert.

    De luchthaven raadt passagiers aan om voor nieuwe informatie de website in de gaten te houden. Bij vragen kunnen passagiers zich richten tot de maatschappij die hun vlucht organiseert.

    Ook de luchthaven van Oostende past zijn vluchten aan. Aankomende en vertrekkende vluchten worden omgeleid naar Brussel. Verder werden ter plaatse ook enkele maatregelen genomen. De grote vliegtuigen werden met de neus in de wind geplaatst. Kleinere toestellen werden in de loodsen gezet. Materiaal werd zo veel mogelijk vastgemaakt.

  19. Rukwind van 125 km/u gemeten op zee

    Boven zee is de hoogste rukwind tot nu gemeten: 125 km/uur. Dat zegt weerman David Dehenauw van het KMI op X. De meting gebeurde op de Westhinder. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Brusselse brandweer kreeg al veertigtal oproepen

    De Brusselse brandweer had donderdagochtend al een veertigtal oproepen gekregen voor storm Ciarán. 21 daarvan waren al afgewerkt, tien interventies waren op dat moment bezig, en tien andere stonden om 10 uur nog op de wachtlijst. De brandweer heeft ook extra personeel opgeroepen en versterking gekregen van het Rode Kruis.


    Terkamerenbos in Brussel.Beeld Photo News

    "Drie ploegen van vrijwilligers van het Rode Kruis komen drie ploegen van brandweerlui vervangen voor de ziekenwagens die klaarstaan om noodoproepen via 112 te beantwoorden", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "We hebben extra ploegen ingeschakeld om de oproepen voor het stormweer te behandelen, en een verkenningsploeg samengesteld die zal nagaan of de oproep een tussenkomst van de brandweer vereist, en hoe dringend en gevaarlijk de interventie is. Er is ook extra personeel opgeroepen om een volledige ploeg in wacht te hebben."

    Aan de Wezelslaan in Ukkel is een boom tegen de gevel van een woning gevallen, en in de Grétrystraat in Brussel en de Renbaanlaan in Elsene moest de brandweer tussenkomen omdat delen van een stelling waren weggewaaid.

  21. Treinverkeer tussen Kapellen en Essen onderbroken door boom op spoor in Kalmthout

    Het treinverkeer tussen Kapellen en Essen is donderdagochtend sinds 10.45 uur onderbroken als gevolg van een boom op het spoor in Kalmthout. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel.

    Ook tussen Tienen en Landen is het treinverkeer sinds 9.00 uur onderbroken door een boom op de bovenleiding in Ezemaal. Tussen Burst en Denderleeuw zijn er sinds 9.00 uur takken in de bovenleiding, dus ook daar is het treinverkeer voorlopig onderbroken.

    De technische teams van Infrabel doen ter plaatse het nodige om het spoor vrij te maken.

  22. Dode in Frankrijk, vluchten afgeschaft en stroomuitvallen

    De storm Ciarán die over het noordwesten van Europa raast heeft in Frankrijk al aan een persoon het leven gekost. Verder werden vluchten afgeschaft en zitten 1,2 miljoen huishoudens in Frankrijk zonder stoom. De storm, die gepaard gaat met windsnelheden tot 207 kilometer per uur, trof woensdagavond laat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Nederland.

    Ciarán bereikte woensdagavond al de Franse kust in Bretagne en zorgt daar voor veel overlast en schade. Voor meerdere departementen aan de West-Franse kust was code rood, het hoogste waarschuwingsniveau, van kracht maar dat alarmniveau is ondertussen opgeheven.

    In Frankrijk heeft de storm aan een persoon het leven gekost. In het noordelijke departement Aisne overleed een vrachtwagenchauffeur nadat een boom op zijn truck was gevallen, zei transportminister Clément Beaune op de Franse radio.

    Omgevallen bomen in Bretagne.Beeld REUTERS

    De minister van Energie Agnès Pannier-Runacher schrijft op X, het vroegere Twitter, dat 1,2 miljoen huishoudens in Frankrijk zonder stroom zitten door de storm. Er zou hard gewerkt worden om de elektriciteit weer te herstellen.

    De Franse spoorwegmaatschappij SNCF schrapte een groot deel van de treinen in het noordwesten van het land en op sommige lijnen naar Parijs. Eurostar waarschuwde voor vertragingen en enkele annuleringen van de treinen van Londen naar Parijs en Brussel, in beide richtingen.

    Ook in Engeland is er heel wat overlast, voornamelijk in het zuiden van het land. Alle zeeverbindingen vanuit de haven van Dover zijn opgeschort en honderden scholen zijn gesloten.

    Cornwall.Beeld Getty Images

    Op het eiland Jersey, waar code rood geldt, zijn windsnelheden tot 160 kilometer per uur geregistreerd. Zo'n 35 mensen zijn overgebracht naar hotels nadat hun huis beschadigd werd. Alle overheidsgebouwen en scholen zijn gesloten op het eiland en de autoriteiten roepen de inwoners op om thuis te blijven.

    In Cornwall, in het zuidwesten, zitten dan weer 8.500 huishoudens zonder stroom.

  23. Scheepvaartverkeer stilgelegd in Scheldegebied

    Het scheepvaartverkeer in het Scheldegebied is stilgelegd door de zware weersomstandigheden. Dat heeft de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, beslist. De maatregel duurt tot 23 uur vanavond, tenzij het weer beter wordt.

    De stremming is van kracht sinds zeven uur en geldt voor het hele gebied van de Scheldemonding, inclusief het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Alle schepen met bestemming Antwerpen, Vlissingen of Braakmanhaven mogen niet opvaren.

    Een tiental schepen zijn zo geblokkeerd in North Sea Port. "Dat is zeer uitzonderlijk", zegt havenwoordvoerder Johan Bresseleers. Schepen die nog moesten aanmeren gaan voor anker op de Noordzee of kunnen voor een andere haven kiezen.

    Ook voor de binnenvaart en de niet-loodsplichtige schepen is de maatregel van kracht. "De verwachting is dat de extreme weersomstandigheden zullen aanhouden tot elf uur 's avonds", klinkt het bij de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit. "Afhankelijk van de ontwikkeling van de weersomstandigheden kunnen de beperkingen eerder worden afgeschaald, dan wel worden verlengd."

    In havenbedrijven zijn omstreeks 10 uur nog geen grote incidenten gemeld, zegt het havenbedrijf nog.

  24. Vliegverkeer in Nederland ernstig verstoord

    Ook in Nederland houdt storm Ciarán lelijk huis. Op de luchthaven van Schiphol heeft maatschappij KLM alvast beslist om alle aankomende en vertrekkende vluchten vanaf het begin van de middag te annuleren.  Getroffen passagiers worden omgeboekt naar andere vluchten of krijgen hun geld terug.

    Ook andere maatschappijen waarschuwen reizigers om de vluchtinformatie in de gaten te houden. Zo heeft Transavia al beslist om alle vluchten vanaf het vliegveld van Rotterdam te annuleren.

    Op de website van Eindhoven Airport is nog niets te zien over de storm en de eventuele gevolgen voor het vluchtschema.

    Ook Brussels Airport in Zaventem verwacht verstoringen en vraagt passagiers de status van de vlucht goed op te volgen.

  25. Tientallen meldingen bij Oost-Vlaamse brandweerzones

    In Oost-Vlaanderen, waar ondertussen ook code oranje geldt door de storm Ciarán, melden verschillende brandweerzones tientallen oproepen met stormschade. 

    Voornamelijk de oproepcentrale van brandweerzone Centrum, dat is de ruime omgeving van Gent, meldt extreme drukte. Het gaat in eerste instantie om te verwachten stormschade, onder meer van afgeknakte bomen en losgekomen kabels. Grote incidenten zijn er voorlopig nog niet. In brandweerzone Oost spreekt de leiding van loshangende zaken op hoogte en omgewaaide bomen. Ook in brandweerzone Meetjesland is een tiental gelijkaardige oproepen binnengekomen.


    boom op geparkeerde auto's storm WaasmunsterBeeld Kristof Pieters
  26. Hinder op het spoor: bomen en takken op bovenleidingen in Ezemaal en Denderleeuw

    Tussen Tienen en Landen is het treinverkeer al sinds 9 uur onderbroken door een boom op de bovenleiding in Ezemaal. De technische ploegen van Infrabel zijn ter plaatse om de boom te verwijderen en het nodige te doen, meldt de spoorwegnetbeheerder.

    Ook tussen Burst en Denderleeuw zijn er sinds 9 uur takken op de bovenleiding gevallen. Ook daar is het treinverkeer voorlopig onderbroken. Teams van Infrabel gaan ter plaatse.

  27. Zes IC-treinen geschrapt en twintig trajecten ingeperkt

    Zoals aangekondigd is het treinverkeer donderdag zwaar verstoord. Dat bevestigt spoorwegmaatschappij NMBS. Van een twintigtal IC-treinen is het traject gewijzigd en zes zijn volledig geschrapt. Overal ondervinden reizigers vertragingen.

    Woensdag kondigde Infrabel enkele maatregelen aan omwille van de veiligheid. Zo geldt op het volledige spoornet een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen, waar de snelheid beperkt wordt tot 160 km/u. De meeste P-treinen (piekuurtreinen) rijden niet.

    De maatregelen veroorzaken vertragingen. "We hebben dat proberen op te lossen door bepaalde treinen te beperken in hun traject", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Zo stapelen de vertragingen zich niet te veel op. "Enkele treinen zijn geschrapt. Voor S- en L-treinen is de impact beperkt."

    De hinder zal nog de rest van de dag aanhouden. De NMBS raadt reizigers aan om vlak voor hun vertrek de reisplanner op de website of in de app te raadplegen.

  28. Ook code oranje in Oost-Vlaanderen en Henegouwen

    Het KMI heeft het waarschuwingsniveau voor hevige wind in België ook in de provincies Oost-Vlaanderen en Henegouwen verhoogd naar code oranje. Eerder was dat enkel voor West-Vlaanderen van toepassing. Maar "omdat er voldoende kans is op rukwinden van 100 à 110 km/u in minstens een kwart van de provincies" wordt er nu ook in Oost-Vlaanderen en Henegouwen opgeschaald, meldt weerman David Dehenauw van het KMI.

    Dergelijke rukwinden kunnen leiden tot schade, zegt het KMI. "Het is daarom aan te raden om zeer voorzichtig te zijn en onze updates op te volgen."

    In de rest van het land blijft code geel van toepassing, met minder harde rukwinden. De maximale windstoten zullen tussen 70 (het uiterste zuidoosten) en 90 km/u liggen in het oosten, tussen 80 en 100 km/u in het centrum en tussen 90 en 110 km/u in het westen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Eerder meldde de weerdienst Noodweer Benelux al dat storm Ciarán volgens de laatste satellietbeelden en weermodellen "een iets zuidelijkere koers" zal nemen "waardoor het windveld boven België en Nederland intenser zal worden dan voorzien".

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Vrachtwagenchauffeur in Frankrijk overleden

    In het Franse departement Aisne is een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen nadat een boom op zijn voertuig was beland. Dat maakte de Franse minister van Transport Clément Beaune bekend.

    1,2 miljoen Fransen zitten op dit moment zonder elektriciteit. Het gaat vooral om inwoners van Bretagne, laat de Franse netbeheerder Enedis weten.

    Het kustdorp Penmarc'h in het departement Finistère in het westen van Frankrijk.Beeld AFP
  30. Brandweer heeft handen al vol in westen van het land

    De brandweer van de zone Westhoek heeft in de loop van de nacht al zeven oproepen gekregen voor bomen, takken en werfhekken die op de weg waren beland. In Ieper en Zarren ging het om een omgevallen boom die de rijweg versperde.

    Brandweer Westhoek kreeg om 2.38 uur een eerste oproep binnen voor een boom op de rijweg. Tot 6.30 uur werden in totaal al zeven oproepen genoteerd voor bomen, takken en werfhekken op de weg. "De storm zal nog in kracht toenemen. We verwachten bijgevolg de volledige dag in de weer te zijn voor stormschade", aldus woordvoerder Kristof Louagie.

    Rond 3.30 uur belandde een boom op de weg langs de Noorderring in Ieper. Een uurtje later gebeurde hetzelfde in de Kruisstraat in Zarren, een deelgemeente van Kortemark. In beide gevallen kwam de brandweer ter plaatse om de omgewaaide boom te verzagen. Wellicht zullen zich de komende uren nog meer incidenten voordoen. "Vermijd parkeren onder bomen en ga niet wandelen in bossen", klinkt het daarom bij de brandweer.

    In Sint-Lievens-Houtem is er afgelopen nacht een boom op de bovenleiding terechtgekomen. De technische teams van spoornetbeheerder Infrabel hebben die boom sinds 7 uur verwijderd. 

    Het treinverkeer tussen Gent en Denderleeuw moest lokaal worden omgeleid via Schellebelle-Lede-Aalst, maar nu kunnen de treinen opnieuw over de rechtstreekse spoorlijn tussen Gent en Denderleeuw rijden.

  31. KLM schrapt alle vluchten vanaf begin van de middag

    Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt in Nederland alle aankomende en vertrekkende vluchten vanaf het begin van de middag. Windstoten van 95 tot 110 km/u kunnen tot onveilige situaties leiden, klinkt het.

    Getroffen passagiers worden omgeboekt naar andere vluchten of krijgen hun geld terug. De maatregel geldt tot het eind van de dag.

  32. Windstoten tot 207 km/u in Bretagne

    Het weerstation Pointe du Raz in het Franse district Finistère (Bretagne) heeft windstoten tot 207 km/u gemeten. Op meerdere plaatsen in Frankrijk zijn al absolute records verbroken.

    In eigen land kunnen in West-Vlaanderen de windstoten oplopen tot 110 km/u, bevestigt weerman David Dehenauw deze ochtend. Diep op zee kunnen de golven gemiddeld vier tot zes meter hoog worden, met zelfs pieken tot elf meter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Stand van zaken

    • Vandaag zal de stormdepressie Ciarán voor een krachtige zuidwestelijke stroming zorgen over onze streken. De wind zal 5 tot 7 beaufort bereiken over een groot deel van het land, 7 tot 8 aan zee. De maximale windstoten zullen tussen 70 (het uiterste zuidoosten) en 90 km/u liggen in het oosten, tussen 80 en 100 km/u in het centrum en tussen 90 en 110 km/u in het westen.

    • Het KMI waarschuwt tussen 6 uur vanmorgen en 8 uur vrijdagochtend met code oranje in West-Vlaanderen en code geel in de rest van het land. Het nummer 1722 voor storm- en waterschade is geactiveerd. Het nummer is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken, zoals storm- of waterschade waarvoor de brandweer moet langskomen. Op die manier kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties. 


    Twitter bericht wordt geladen...

    • Het treinverkeer zal allicht de hele dag ernstig verstoord zijn. Er zullen geen treinen rijden tussen Brugge en de kust en de binnenlandse treinen mogen maximaal 80 kilometer per uur rijden. "Sommige treinen zullen niet rijden, andere treinen hebben een gewijzigd traject of aangepaste vertrektijden", meldt de NMBS.

    • Storm Ciarán verplaatst zich naar een brede zone tussen Zuid-Engeland en de westkust van Frankrijk. In Frankrijk kwam Ciarán gisteren aan land in Bretagne in het uiterste westen, waar code rood geldt. De brandweer moest tientallen keren uitrukken voor onder andere omgerukte bomen. De Franse president Emmanuel Macron heeft de bewoners van de departementen die naar verwachting getroffen zullen worden opgeroepen om "geen risico's" te nemen en thuis te blijven.

    • Ook in het Verenigd Koninkrijk worden windsnelheden tot 140 kilometer per uur verwacht, aldus het Met Office. Vooral kustgebieden in het zuidwesten en zuidoosten van Engeland lopen risico.

    • In het Nederlandse kustgebied geldt donderdag vanaf 11 uur code oranje, meldt het KNMI. Het weerinstituut waarschuwt voor zeer zware windstoten in de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en het Waddengebied. 


    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Eerste schade en lichtgewonde in Frankrijk

    Storm Ciarán, die gisterenavond Bretagne bereikte, heeft in Frankrijk al schade veroorzaakt en er viel ook al een lichtgewonde. De brandweer moest tientallen keren uitrukken. De Franse president Emmanuel Macron heeft de inwoners van de departementen die naar verwachting getroffen zullen worden opgeroepen om "geen risico's" te nemen en thuis te blijven.

    De drie Franse departementen Finistère, les Côtes-d'Armor en Manche staan door Ciarán van middernacht tot donderdagochtend onder het hoogste waarschuwingsniveau rood.

    Twitter bericht wordt geladen...

    In Morbihan werden rukwinden van bijna 140 km/u geregistreerd op het eiland Groix. Volgens de prefectuur zijn zowat honderd bomen omgewaaid en is het dak van een restaurant ingestort. In Finistère meldde de prefectuur een lichtgewonde na een verkeersongeval veroorzaakt door een vallende boom in Plouédern.

    Vliegtuigen die in de problemen raakten boven de luchthaven van Nantes werden omgeleid naar Toulouse.

    Volgens de weerdienst Météo France bestaat er tot donderdagavond overstromingsgevaar door stormgolven aan de gehele Franse Atlantische kust, de noordkust en de oostelijke Middellandse Zeekust. De sterkste winden van Ciaràn zijn waarschijnlijk halverwege de ochtend Frankrijk gepasseerd.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De storm doet ook de Engelse zuidkust aan. Zo worden tot halverwege de ochtend hoge windsnelheden verwacht in de graafschappen Cornwall en Devon, terwijl de zuidoostkust van Hampshire tot Kent en Essex tot in de avond met stevige winden te maken kan krijgen. De Britse weerdienst Met Office waarschuwt voor rondvliegend puin en vallende bomen.

  35. Onstuimig weer met lokale buien

    Deze ochtend verlaat het frontensysteem verbonden aan Ciarán ons land richting Duitsland, gevolgd door onstabiele maritieme lucht vanuit zuid tot zuidwest. Het zeer sterke windveld aan zijn zuid- en oostkant en een storing rondom de kern komen deels over ons land te liggen met de sterkste rukwinden en de meeste regen over het westen van het land. Daar geeft het KMI code oranje voor wind.

    Een regenzone verlaat donderdagochtend het land naar het noordoosten en het wordt wisselend bewolkt met in de loop van de dag nog enkele buien. In het westen is het overwegend zwaarbewolkt met tal van buien. De wind wordt vrij krachtig tot overwegend krachtig uit zuid of zuidzuidwest met windstoten tot 80 of 90 km/u in het oosten en tot 90 of 100 km/u in het centrum. In het westen is de wind eerder krachtig tot zeer krachtig met rukwinden die kunnen oplopen tussen de 90 en 110 km/u. In zware buien kunnen deze waarden nog overschreden worden. De maxima schommelen van 9 tot 12 graden ten zuiden van de Samber en Maas en van 12 tot 14 graden elders.

    Donderdagavond en -nacht verwachten we vooral in het noordwesten van het land regen of enkele buien. De minima schommelen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 7 of 8 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht af en wordt uiteindelijk matig in het binnenland; aan de kust blijft het hard waaien met rukwinden van 80 tot 100 km/u of mogelijk wat meer.