© Brian Ach/Invision/AP

Acteur Matthew Perry overleed met een geschat vermogen van 120 miljoen: wie erft dat?

Matthew Perry zal na zijn dood nog vrienden maken. Zijn erfenis wordt op 120 miljoen geschat. Perry was nooit getrouwd en had geen kinderen. Wie erft dan het fortuin?

Paul Demeyer

Acteur Matthew Perry stierf afgelopen weekend op 54-jarige leeftijd. Hij verdronk in zijn jacuzzi in Los Angeles. Perry was vooral bekend als Chandler Bing, het personage uit de tv-serie Friends dat hij tien jaar speelde.

Friends was een echte geldmachine. Voor het eerste seizoen kregen de zes hoofdrolspelers (Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer) elk 22.500 dollar per aflevering. Of 540.000 voor het volledige seizoen. Voor het tweede seizoen kregen ze al 40.000 per aflevering, in seizoen 3 klom dat naar 75.000, het jaar nadien was dat al 100.000 of 2 miljoen voor het volledige seizoen. Voor het vijfde seizoen verdienden ze elk 2,5 miljoen, voor het zesde liefst 3,1 miljoen.

Voor seizoen 7 en 8 onderhandelden ze alle zes samen een vergoeding van 750.000 dollar per aflevering of elk 18 miljoen per seizoen. Bij de twee laatste seizoenen kregen de acteurs elk 1 miljoen per aflevering; voor het volledige seizoen 9 kwam dat op 24 miljoen, voor het kortere seizoen 10 op 18 miljoen. Alle tien de seizoenen samen incasseerden de hoofdrolspelers elk een kleine 90 miljoen dollar.

(Lees verder onder de foto)

De zes ‘Friends’ verdienden elk 90 miljoen aan de 10 seizoenen van de reeks.© REUTERS

Maar dat was niet alles. Ze waren slim en zagen dat Friends ook in het buitenland aansloeg. En ze zagen de opkomst van online streamingdiensten. Daarover onderhandelden ze een aparte deal die hen volgens het financiële blad Forbes nu nog jaarlijks iets tussen 10 en 20 miljoen opbrengt.

LEES OOK. ‘Friends’-fans vragen grap uit reeks te schrappen na dood Matthew Perry: “Te pijnlijk”

Vastgoed en afkickcentra

Volgens de site celebritynetworth.com had Matthew Perry bij zijn overlijden een fortuin van 120 miljoen dollar. Dat is 35 miljoen meer dan Matt LeBlanc (alias Joey Tribbiani) en evenveel als David Schwimmer (Ross Geller). Maar slechts een derde van wat Jennifer Aniston (Rachel Green) vandaag waard is.

Matthew Perry investeerde zijn geld vooral in vastgoed. In een interview na het eerste seizoen (1995) zei hij aan The Financial Times dat hij gedaan had wat elke acteur van een successerie na het eerste seizoen doet: een huis kopen in Los Angeles. Hij betaalde er een miljoen dollar voor. Twee jaar later verkocht hij het voor het dubbele van de prijs. In 1999 kocht Perry een villa in Beverly Hills voor 3,2 miljoen en verkocht die 6 jaar later voor 6,9 miljoen.

Minder succesvol was de aankoop van een penthouse in Los Angeles. Kostprijs: 20 miljoen. Twee jaar later in 2019 zette hij die te koop voor 35 miljoen, maar er was geen interesse. Rihanna hapte uiteindelijk toe voor 21 miljoen.

(Lees verder onder de video)

Matthew Perry gaf het meeste van zijn geld uit aan afkickcentra. “Ik denk dat ik een slordige 9 miljoen heb betaald om af te kicken”, zei hij vorig jaar aan The New York Times. Ongeveer evenveel zou hij uitgegeven hebben aan drank en pillen.

Maar er blijft dus 120 miljoen over. En elk jaar blijven de Friends-royalty’s binnenstromen. Wie krijgt dat geld? Niet Perry’s vrouw of kinderen, want die zijn er niet. Volgens entertainment-advocaat Tre Lovell zijn er drie mogelijkheden. Of zijn vader en moeder (ze zijn gescheiden maar het contact met Matthew bleef opperbest) krijgen elk de helft. Of Perry zette een trustfonds op dat zijn erfenis onder goede doelen verdeelt. Of hij maakte een testament met begunstigden. “Hoe dan ook, we zullen het ooit weten want die informatie moet worden vrijgegeven”, zei Lovell nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer