Beringse advocaat steelt 231.000 euro van klanten: “Niet één, maar twee keer bestolen”

Beringen -

De Hasseltse strafrechter heeft een Beringse advocaat schuldig bevonden aan het verduisteren van 231.000 euro. Het geld stond geparkeerd op de derdenrekening, maar de 60-jarige sluisde het bedrag door naar zijn privérekening.

Geert Houben

Het verhaal van de advocaat is er een van een forse neerwaartse spiraal, gedrenkt in een grote hoeveelheid alcohol. De man zoop zich quasi letterlijk het licht uit. “Hij worstelde met een stevig drankprobleem en werd zelfs opgenomen, zonder het vereiste resultaat. Nu heeft de man alzheimer en kan hij zich moeilijk in tijd en ruimte situeren”, klonk het op het proces. De beschuldigde was niet in persoon aanwezig, omdat hij er kop noch staart aan kon vastknopen.  

Twee keer bestolen

Tussen 2008 en 2016 ging het steil bergaf met de betichte. Hij begon daarop de geblokkeerde gelden van de derdenrekening naar zijn eigen rekening en die van de vennootschap over te schrijven. Een van de gedupeerden is een kledingwinkel uit Pelt. Na een veroordeling voor een inbraak schreven de daders een schadevergoeding over naar de rekening van de advocaat. In de plaats van deze over te maken aan zijn klant, soupeerde hij het geld grotendeels op. “Mijn cliënt is nu niet één, maar twee keer bestolen. Door de daders en door zijn eigen raadsman”, pleitte advocaat Ysbert Drees.

Het bedrog kwam aan het licht toen een voormalige medewerkster, met wie de Beringenaar een amoureuze verhouding had, naar een gedupeerde klant stapte. Dat hun relatie ten einde was, kon de vrouw maar moeilijk verkroppen. De man kreeg een bewindvoerder toegewezen om een oogje in het zeil te houden, alleen ging die ervandoor met 273.000 euro. Zijn familie schoof de bewindvoerder aan de kant.

Overschrijding redelijke termijn

Nog geen maand later liet de vervanger in 2018 de boeken neerleggen en werd het kantoor faillietverklaard. Het was de rekening voor een kantoor waar al bijna twee jaar geen activiteit meer was. De rechter heeft de advocaat nu schuldig verklaard.

Er is een eenvoudige schuldverklaring uitgesproken. Er is rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn, oftewel dat de zaak al jaren aansleept zonder dat dit aan de veroordeelde te wijten is. Aan de gedupeerden die zich burgerlijke partij stelden, is 67.000 euro toegewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer