Radio 2

De bal ging aan het rollen na moord in pizzeria: tot 10 jaar cel voor drugsbende die cocaïne vanuit Grimbergen naar Italië smokkelde

Elf mensen die deel hadden uitgemaakt van een drugsbende zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot tien jaar. De criminele organisatie had zich tussen april en december 2020 vanuit Grimbergen beziggehouden met de in- en uitvoer van cocaïne. Het gerecht kwam de bende op het spoor toen het vermoedelijke kopstuk door een huurmoordenaar werd neergeschoten in de pizzeria die hij in Grimbergen uitbaatte.

Die moord in het centrum van Strombeek-Bever vond in april 2020 plaats. Een buurtbewoner hoorde die dag een zware ruzie in een pizzeria en verwittigde de politie. Toen die ter plaatse kwam, trof ze de 42-jarige uitbater van het pizzarestaurant zwaargewond aan. De man vertoonde een schotwonde en werd nog gereanimeerd, maar overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De schutter, een 37-jarige Albanees, nam de vlucht in een wagen, maar stak even verder die wagen in brand, om verder te vluchten met een plooifiets. Hij kon nog dezelfde dag ingerekend worden in Merchtem. Sindsdien wacht hij in de gevangenis op zijn proces.

Radio 2

Het duurde niet lang voor de politie achterhaalde dat de moord een afrekening in het drugsmilieu was. De vermoorde uitbater bleek immers aan het hoofd te staan van een criminele organisatie. Na zijn dood ging die handel gewoon verder en kwamen zijn broer en de eigenaar van de pizzeria aan het hoofd van de organisatie te staan, aldus het parket.

Verborgen compartimenten om cocaïne naar Italië te vervoeren

De organisatie haalde de cocaïne via Nederland uit Latijns-Amerika en versneed die, onder meer in een flat in Jette. Cocaïne die een zuiverheidsgraad van 95 procent had, werd daar vermengd met onder meer procaïne en boorzuur, tot de zuiverheidsgraad soms niet meer dan 35 procent bedroeg. De drugs werden vervolgens naar Italië getransporteerd in voertuigen die uitgerust waren met verborgen compartimenten. Een lid van de organisatie voerde verschillende van dergelijke transporten uit en reisde daarbij steevast met zijn echtgenote en kleine dochter, om geen argwaan te wekken aan de grenscontroles.

Het geld dat in Italië voor de drugs werd betaald, kwam in dezelfde verborgen compartimenten terug naar België, waar het gebruikt werd om nieuwe drugs aan te kopen, en bendeleden te betalen. Een deel werd ook naar Albanië versluisd.

Volgens het parket voerde de organisatie tussen april en december 2020 minstens acht drugstransporten uit, waarbij minstens 84 kilogram drugs zou zijn verhandeld. Op de terugweg naar België werden dan weer sommen overgebracht die tussen de 150.000 euro en de 400.000 euro schommelden, aldus het parket.

In december 2020 voerde de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde verschillende huiszoekingen uit in Brussel, Antwerpen en Italië om de organisatie op te rollen en de bendeleden te arresteren. Een van de verdachten probeerde die dag in Jette aan de politie te ontsnappen via de daken en kwam daarbij zwaar ten val. De man is tot op vandaag nog steeds niet volledig hersteld van die val.

Gevangenisstraffen tot 10 jaar

De weduwe had volgens het openbaar ministerie ook een tijdlang een rol gespeeld in de organisatie, maar zou na enige tijd opzijgeschoven zijn, al zou ze wel nog 10 procent van de opbrengst gekregen hebben. Haar advocaat, meester Sven Mary, betwistte tijdens een gloedvol pleidooi dat de vrouw ook maar iets met de criminele praktijken van haar echtgenoot of diens opvolgers te maken had. Ook de broer van de vermoorde pizzeria-uitbater ontkende dat zijn aandeel zo groot was als het openbaar ministerie voorhield.

De weduwe werd door de rechtbank volledig vrijgesproken, maar de elf andere verdachten liepen gevangenisstraffen van één tot tien jaar op. Zo werd de broer van het moordslachtoffer veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, en de eigenaar van de pizzeria tot een gevangenisstraf van tien jaar. Twee personen kregen elk zes jaar cel, vier anderen elk vijf jaar cel, één verdachte werd veroordeeld tot vier jaar cel, een tiende tot drie jaar cel, en de elfde tot één jaar cel. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van drie verdachten die niet op de zitting aanwezig waren, en verklaarde 948.000 euro verbeurd, geld dat de verschillende verdachten zouden verdiend hebben met de drughandel.

Meest gelezen