Direct naar artikelinhoud
NieuwsDonald Trump

Rechter zet toch − voorlopig − streep door spreekverbod Trump

Donald Trump.Beeld REUTERS

Het hof van beroep in Washington heeft toch het spreekverbod opgeschort dat de Amerikaanse oud-president Donald Trump had gekregen in de zaak waarin hij ervan wordt beschuldigd de verkiezingsuitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te hebben willen veranderen. Dat meldt CNN.

en

Nog maar enkele dagen geleden bekrachtigde een federale rechter juist nog het spreekverbod. Dat was hem opgelegd door rechter Tanya Chutkan, verantwoordelijk voor het proces waarin Trump terechtstaat vanwege zijn vermeende pogingen om zijn verkiezingsnederlaag tegen huidig president Joe Biden ongedaan te maken.

Het proces daarover gaat op 4 maart van start in Washington. In oktober legde Chutkan Trump een reeks restricties − zogenoemde gag orders − op met betrekking tot publieke uitspraken over magistraten, rechtbankpersoneel en getuigen in het dossier.

Volgens het verbod mag Trump zich niet uitlaten over de speciale aanklager in zijn zaak, noch over mensen die zouden kunnen worden opgeroepen om te getuigen.

Rechter Chutkan besloot tot het spreekverbod omdat Trump regelmatig persoonlijke informatie over mogelijke getuigen en aanklagers in het proces deelt op zijn sociale media. Dat kan leiden tot intimidatie en het kan daarnaast de geloofwaardigheid van de betrokkenen bij de jury in het proces aantasten. Ook had Trump speciaal aanklager Jack Smith onder meer een ‘gestoorde gek’ en een ‘bandiet’ genoemd.

In elk van de vier strafzaken die tegen hem zijn aangespannen heeft Trump kleinerende opmerkingen gemaakt over de aanklagers. Ook is hij uitgevaren tegen de hoofdofficier van justitie van de staat New York die hem voor de rechter wil brengen wegens fraude. Voor het overtreden van een ander spreekverbod kreeg hij al een boete.

De advocaten van Trump vochten het spreekverbod aan bij het federale hof van beroep in Washington. Dat heeft het besluit van Chutkan vrijdag voorlopig opgeschort. Het hof doet dat in afwachting van een definitieve uitspraak. Op 20 november staat daarvoor een zitting gepland.