Domingos ging zaterdagvoormiddag al aan land in Spanje. In Vigo (Galicië) sneuvelden verschillende bomen.
Europa Press 2023

Delen van Frankrijk naar code oranje voor storm Domingos, Spanje meet intussen de eerste schade op

Ciarán is nog maar net gepasseerd of Frankrijk moet zich al schrap zetten voor een nieuwe storm, Domingos. Vanaf vanavond geldt code oranje in elf departementen. Vooral de Atlantische kust in het westen krijgt de volle laag, maar ook het zuidoosten en het centrum bereiden zich voor op rukwinden en/of wateroverlast. Ook Spanje is opnieuw in zwaar weer beland, met schade in onder meer Galicië en Asturië. 

Ciarán maakte de voorbije dagen minstens twee doden en 47 gewonden in Frankrijk. Domingos zou in principe iets minder fel moeten uitvallen, maar sommige regio's zijn sowieso nog kwetsbaar na Ciarán. Daardoor blijven de Franse autoriteiten extra waakzaam. 

Daar waar Ciarán vooral Bretagne en Normandië viseerde in Frankrijk, zou Domingos grotere delen van het land treffen, waaronder de Atlantische westkust. 

Vanaf 6 uur vanavond geldt code oranje voor hevige rukwinden in onder meer de Gironde en de Charente-Maritime. Daar worden rukwinden tot 120 km/u verwacht, meldt de Franse weerdienst Météo France. De golven kunnen 4 tot 9 meter hoog reiken. 

Tienduizenden gezinnen zonder stroom na Ciarán

Ook Bouches-du-Rhône en de Var in het zuidoosten van Frankrijk krijgen code oranje mee, voor wateroverlast. Corsica bereidt zich voor op hevige regen. Maar ook centraal in Frankrijk, in de Limousin en de Auvergne, kan Domingos overlast veroorzaken. Daar wordt gewaarschuwd voor rukwinden tot 100 km/u.  

In de Charente-Maritime zijn er zorgen om het eiland Aix, waar door eerder stormweer een gat van 3 op 1,8 meter is geslagen in de dijken rond het eiland.  

Overigens zitten na Ciarán nog zowat 250.000 Franse huishoudens zonder stroom, waaronder 200.000 in Bretagne. Het aanhoudende stormweer bemoeilijkt de pogingen om de stroomtoevoer opnieuw in orde te brengen. 

Galicië krijgt de volle laag in Spanje

Ook Spanje krijgt te maken met Domingos. In het noorden van het land, in Galicië, Asturië en Cantabrië, geldt code rood. Aan de kust verwacht de Spaanse weerdienst AEMET er golven tot 8 meter. In Galicië zijn rukwinden van 170 km/u gemeten en traden kleinere waterlopen buiten hun oevers. Er zijn volgens Spaanse media al honderden meldingen van schade of problemen binnengekomen.  

Vandaag heeft de brandweer in de regio Madrid al 66 interventies uitgevoerd tussen 8 en 15 uur, vooral voor afgebroken takken en kleinere overlast. Ook in León (in het noorden) zijn er her en der meldingen van schade binnengekomen. 

Maar ook het centrum van het land en De Balearen, de eilandengroep in de Middellandse Zee, krijgen te maken met stevige rukwinden. In grote delen van Spanje geldt code oranje. 

Een fietser in Torres Vedras aan de Portugese kust, gisteren: Portugal zal wellicht aan het ergste ontsnappen wat Domingos betreft.
AFP or licensors

Meest gelezen