Medewerkers van douane vastgebonden en bedreigd met messen bij overval aan grenspost: “Vrees dat dit niet laatste incident zal zijn”

© Archiefbeelden

Drugscriminelen hebben opnieuw met veel geweld geprobeerd om een inbeslaggenomen lading cocaïne te recupereren bij de douane in de haven van Antwerpen. Drie medewerkers van de grensinspectiepost Linkeroever in de Waaslandhaven zijn vrijdag door drugscriminelen overvallen, bedreigd en een tijdlang vastgebonden. “Onze mensen zijn zeer ongerust.”

Joris Van der Aa

Politie, gerecht en douane hebben de voorbije weken tientallen tonnen cocaïne kunnen tegenhouden in de Antwerpse haven, waardoor de drugsmaffia stilaan geconfronteerd wordt met een tekort aan “handel” op de markt. Drugscriminelen ondernemen daardoor steeds driestere acties, om hun kwijtgeraakte blokken cocaïne te recupereren. Zo kon het Snelle Responsteam van de lokale politie van Antwerpen twee weken geleden nipt een gewelddadige overval op de douaneloods, waar de cocaïne wordt bewaard in afwachting van vernietiging, verijdelen.

De leden van het SRT-team reden aan de IJzerlaan een busje klem, waarin in een aantal gewapende Nederlanders klaar zaten om toe te slaan. De overvallers waren vermoedelijk gestuurd door de criminele organisatie rond de voortvluchtige Nederlandse drugsbaas “Bolle” Jos Lijedekkers. Hun opdracht: een (deel van) een inbeslaggenomen lading van tien ton coke terughalen.

Vrijdagavond gingen minstens drie verdachten nog een stap verder. Ze klommen over de poort van de grensinspectiepost Linkeroever, waar de douane verdachte containers door de scanner laat rijden. De drie verdachten drongen een loods binnen waar op dat moment drie logistieke arbeiders van een onderaannemer van de douane aan het werken waren, aldus Stéphanie Chomé van het parket van Antwerpen. “De drie arbeiders werden bedreigd met een mes, er zou ook een slag gevallen zijn én ze werden een tijdlang gekneveld”, aldus Chomé. “De verdachten zouden een container hebben doorzocht. Of ze erin geslaagd zijn om een lading cocaïne te recupereren, maakt deel uit van het onderzoek.”

Johan Lippens, vakbondsman van ACV bij de douane, zegt dat het personeel stilaan met een bang hart komt werken. Hoe de drie drugsgangsters zijn binnengeraakt, is niet duidelijk. “De Grenspost is afgesloten terrein van de douane, maar die wordt niet doorlopend bewaakt. Voor criminelen is het niet zo moeilijk om te achterhalen wanneer er veel bewaking is of wanneer er veel personeel aanwezig is. We weten al langer dat de drugsmaffia douaniers volgt en observeert. Soms van thuis tot aan hun werk en terug. Dit is zeker niet het eerste incident dat we meemaken. En heel veel collega’s vrezen ook dat het niet het laatste incident zal zijn. Er is binnen de douane sprake om meer collega’s naar Antwerpen te sturen om onze terreinen te bewaken. Maar u zal begrijpen dat niemand er tegenwoordig voor staat te springen om in de haven te gaan werken. Er wordt heel veel drugs in beslag genomen en de criminelen worden daar duidelijk nerveus van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen