© AFP

Amerikaans buitenlandminister Blinken: “Ik zie mijn eigen kinderen als ik naar de beelden van Gaza kijk”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft samen met zijn Jordaanse en Egyptische ambtsgenoten een persconferentie gegeven na een lang onderhoud tussen de drie over de oorlog tussen Israël en Hamas. Daaruit bleek dat Blinken het niet eens kon raken met zijn Arabische collega’s over wat nu nodig is in Gaza.

Michiel Thijs

De ontmoeting tussen de Amerikaan Antony Blinken, de Egyptenaar Sameh Shoukry en de Jordaniër Ayman Safadi vond plaats in de Jordaanse hoofdstad Amman. Blinken benadrukte in de persconferentie achteraf dat zowel de VS, Egypte als Jordanië hetzelfde “belang en doel” voor ogen hebben, met name de oorlog beëindigen “op een manier die duurzame vrede garandeert”.

Tegelijk moest je geen goede verstaander zijn om te begrijpen dat de weg naar die vrede er voor de Verenigde Staten anders uitziet dan voor de Israëlische buurlanden Jordanië en Egypte. Zowel Shoukry als Safadi riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. “We accepteren niet dat dit zelfverdediging is”, zei Safadi over de modus operandi van Israël, die hij oorlogsmisdaden noemde. “Het valt onder geen enkel voorwendsel te rechtvaardigen en het zal Israël geen veiligheid brengen, het zal de regio geen vrede brengen.”

LEES OOK. Internationale verontwaardiging neemt toe na aanvallen op ziekenwagens en school: “Dit moet stoppen”

Volgens Blinken zou zo’n staakt-het-vuren echter een vergissing zijn, die Hamas de kans zou bieden om zich te hergroeperen en Israël opnieuw aan te vallen. “Het recht op zelfverdediging, de verplíchting tot zelfverdediging, behoort toe aan elke natie. Geen enkel land zou de slachting van onschuldigen kunnen of moeten tolereren”, zei Blinken, die voorts wel benadrukte dat het “ertoe doet hoe die verdediging gebeurt” en die Israël opdroeg “alle mogelijke maatregelen te nemen om burgerslachtoffers te voorkomen”. Op die manier voorkomt Israël volgens Blinken dat Hamas de situatie verder uitbuit en hij noemt het ook “het juiste en morele om te doen”.

Voorts gaf hij aan dat de beelden uit Gaza hem raakten. “Als ik zie hoe een Palestijnse jongen of meisje vanonder het puin van een gebouw wordt gehaald, dan voelt dat aan als een stomp in de maag. Ik zie mijn eigen kinderen in hun gezichten zie. Hoe kan iemand van ons, als mens, zich níét zo voelen?”

LEES OOK. Wie in noorden zit, kan niet meer weg: waarom het zo moeilijk is Belgen weg te krijgen uit Gaza

Desondanks roept Blinken dus niet op tot een staakt-het-vuren, maar herhaalde hij het Amerikaanse pleidooi voor humanitaire pauzes, een optie die volgens de buitenlandminister al is doorgesproken met Israël. Blinken zei voorts nog dat de VS blijven geloven in een tweestatenoplossing en voegde eraan toe dat “we allemaal erkennen dat we niet terug kunnen naar de status quo”.