90+9'
Daniel Muñoz
3 - 2
90+9'

Na een 0 op 6 heeft Antwerp aangeknoopt met de broodnodige zege. Het won uiteindelijk met een klein verschil van Racing Genk: 3-2. Na een verschroeiende start met fraaie doelpunten zat de landskampioen snel op rozen, de aansluitingstreffer van Muñoz kwam veel te laat.

Antwerp - Genk in een notendop:

• Man van de match: Michel-Ange Balikwisha had zijn totale doelpuntenaantal in de competitie kunnen verviervoudigen. Nadat hij met zijn 2-0 en 3-0 Antwerp in de eerste helft al op rozen zetten, schoot hij in de tweede helft zijn hattrick eerst op de paal en later op de lat.

• Sleutelmoment:  De verschroeiende start van Antwerp legde de basis voor de overwinning. In amper 10 minuten stond het al 2-0. Uitgerekend Janssen zorgde na een lange droogte voor het eerste snelle doelpunt. Janssen bevrijd, Antwerp bevrijd.

• Einde aan een reeks (1): Negen wedstrijden en anderhalve maand heeft Vincent Janssen op zijn doelpunt moeten wachten.

• Einde aan een reeks (2): Genk ziet een reeks van 10 ongeslagen wedstrijden gebroken worden door de eerste nederlaag buitenshuis.

Verschroeiende start van Antwerp

Als een speer schoot een bevrijd Antwerp uit de startblokken. Na nog geen 5 minuten snoerde uitgerekend Vincent Janssen alle criticasters de mond door een uitstekende aanval vanop rechts succesvol af te ronden.

Die rechterkant bleek ook het succesrecept enkele minuten later. Via via belandde de bal tot bij Michel-Ange Balikwisha die moederziel alleen de 2-0 tegen de netten kon tikken.

Tien minuten gespeeld: Antwerp op rozen. KRC Genk in de doornen. Het had geen antwoord op de verschroeiende start van de thuisploeg. Pas na een kwartier kon het van die twee rake klappen herstellen en op zoek gaan naar kansen.

Butez stond twee keer paraat op een verrassende poging van Paintsil en krachtige kopbal van McKenzie. Zeqiri trof de paal.

Ook de VAR kreeg nog een bijrolletje: het keurde het tweede doelpunt van Janssen af en het tweede doelpunt van Balikwisha wel goed. Janssen stond een schouder buitenspel, Balikwisha stond geen buitenspel wanneer hij nog maar eens ontsnapte uit de Genkse defensie.

Een perfecte helft leek in de maak, tot Bataille, die nochtans een sterke wedstrijd speelde,  een black-out kreeg. Hij gaf de bal mee aan Zeqiri die in twee tijden dan toch Butez kon verschalken. 3-1 bij de rust.

Aansluitingstreffer van Genk komt te laat

Met een buffer ging Antwerp iets meer achteruit leunen, Genk voetbalde zich aarzelend tot kansen. Zeqiri kreeg opnieuw een bal van een Antwerpenaar, maar schoot over doel.

En Janssen toonde zich ook verdedigend van zijn beste kanten, wanneer hij bij een hoekschop twee keer op de juiste plaats stond om een Genkse goal te verhinderen.

Balikwisha was de man die tot twee keer toe het dichtst bij een doelpunt kwam. Maar telkens stond het doelhout in de weg van zijn derde van de avond. Een krul tegen de paal en een schicht tegen de lat.

Ook El Khannouss toonde zich heel bedrijvig, maar dichter dan een schuiver die een halve meter naast vloog, kwam hij niet bij doel.

In het slot tikte Muja nog een bijna gemaakte goal tegen de verkeerde kant van het doelnet. Een vrije trap van Paintsil vloog via de rebound van Muñoz wel nog binnen en dus werd het in plaats van 4-1 nog 3-2. De echte Antwerpse verlossing viel niet in de tweede helft, de broodnodige Genkse goal te laat.

Daardoor ziet Genk een ongeslagen reeks van 10 wedstrijden abrupt tot een einde komen en bovendien ook Antwerp naderen tot op één punt in het klassement. Bij Antwerp lijkt het genezingsproces in gang gezet.

Van Bommel: "Getoond dat we kunnen winnen met goed voetbal"

• Vincent Janssen (Antwerp): "Het was een hele belangrijke overwinning vandaag. Zeker tegen een concurrent om de play-offs. Ik weet niet hoelang het precies geleden is dat ik nog scoorde, maar wist wel dat hij eraan zat te komen. Het is natuurlijk altijd lekker als hij dan toch valt."

• Bryan Heynen (Genk): "We verliezen de wedstrijd vooral in de eerste 10 minuten. We krijgen daarin 2 vermijdbare, snelle doelpunten tegen. We wisten dat we scherp voor de dag moesten komen, maar wordt toch gepakt."

• Arthur Vermeeren (Antwerp): "Dit doet deugd voor ons vertrouwen. Deze zege is belangrijk voor de toekomst. Zonder in de problemen te komen, hebben we het goed uitgespeeld."

• Wouter Vrancken (trainer Genk): "Onze 10 eerste minuten hebben ons de wedstrijd gekost. De oorzaak waren details waar de keuzes verkeerd worden gemaakt en waardoor we op achtervolgen worden aangewezen. "

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "Het was een mooie wedstrijd om naar te kijken. De beslissende momenten vallen iets meer in ons voordeel. Blij voor Janssen dat hij scoort, Balikwisha moet constanter worden en als hij dat voor elkaar krijgt, heeft hij zijn vaste plek. Vandaag hebben we getoond dat we kunnen winnen van één van de beste ploegen van België met goed voetbal."

Fase per fase

22:51
22:49

Einde: 3-2!

Ook was de wedstrijd al gespeeld in de eerste helft, toch kregen we ook in de tweede helft nog een spektakelstuk. Balikwisha kwam het dichtst bij een doelpunt voor Antwerp. Zijn hattrick werd verhinderd door eerste de paal en dan de lat. In het slot kreeg Genk nog een vrije trap, Muñoz kon in de rebound de eindstand vastleggen.

90+9' tweede helft
90+9'
90+7'

3-2 in extremis!

Genk krijgt nog een vrije trap van D'hondt en neemt de toegift met plezier in ontvangst. Paintsil schildert de bal tegen de lat, in de rebound kop Muñoz binnen. Genk wil snel de bal, maar Butez gaat erop liggen.

90+7'

Paintsil botst nog even tegen Butez aan. Het publiek tilt er zwaarder aan dan de protagonisten zelf. D'hondt sust de gemoederen nog voor ze ontaarden.

90+5'

De overwinning van Antwerp is verdiend, zeker op basis van de sterke start.

Bert Sterckx in Sporza op Radio 1
90+2'

Knap van Butez. Buiten zijn doelgebied schuift hij de bal uit de voeten van de Genk-aanvallers.

90+2'
90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
86'

Ook Muja laat 4-1 liggen

Muja krijgt nog de ultieme kans om de wedstrijd te beslissen, maar hij plaatst van dichtbij in het zijnet.

85'

Ondanks zijn minder weken blijft Vincent Janssen enorm populair in Deurne-Noord. Onder luid applaus mag hij zijn succesvolle wedstrijd staken, met Zeno Van Den Bosch komt er een verdedigende pion bij.