De luchthaven van Hamburg lag 18 uur plat, maar de lange onderhandelingen met de gijzelnemer loonden uiteindelijk.

Gijzeling op luchthaven van Hamburg is afgelopen: gijzelnemer geeft zich over, kind (4) is ongedeerd

De gijzeling op de luchthaven van Hamburg is voorbij. De politie zegt dat de gijzelnemer zich geweldloos heeft overgegeven. De gewapende man was gisterenavond met een auto het luchthaventerrein opgereden. In de auto zat ook zijn vierjarig dochtertje. Hij eiste naar verluidt een vlucht naar Turkije, maar zover is het nooit gekomen. 

De gijzelingsactie begon gisterenavond. De gewapende man (35) slaagde erin om met een auto door de beveiligingszone te breken. Hij bereikte de plaats waar de vliegtuigen geparkeerd staan en hield halt onder een vliegtuig. Hij schoot twee keer in de lucht en gooide twee molotovcocktails. 

De man werd omsingeld door de politie en met de hulp van psychologen begonnen er lange onderhandelingen. Hij zou onder meer gezegd hebben dat zijn leven aan diggelen ligt en eiste een vlucht naar Turkije. 

Alle vluchtbewegingen op de luchthaven werden afgebroken. Er konden al die tijd geen vliegtuigen meer landen of opstijgen, en de luchthaven zelf werd geëvacueerd.

Ruim 100 vluchten werden geschrapt en verschillende andere vluchten afgeleid. Duizenden passagiers werden getroffen. Hamburg is een van Duitslands drukste luchthavens. Uiteindelijk zou alles 18 uur lang afgesloten blijven. Intussen is, 3 uur na het beëindigen van de gijzeling, de luchthaven opnieuw open. 

Man geeft zich over zonder geweld

Rond 14.30 uur kwam het bericht van de Duitse politie dat de gijzeling afgelopen was.  "Hij heeft zijn voertuig verlaten met zijn dochter, is naar de veiligheidsdiensten gestapt en op dat moment is hij gevat", vertelt Sandra Levgrün, een woordvoerster van de politie. 

Zowel de man als het meisje bleven dus ongedeerd. Het meisje zou het, gezien de omstandigheden, goed maken. 

Hoederecht

De hele zaak heeft wellicht te maken met een gevecht om het hoederecht over het kind. Eerder ontving de Duitse politie een melding over ontvoering van de moeder van het meisje. Mogelijk is de man met een smoes tot bij de dochter geraakt, waarop hij haar kon meenemen. De moeder is vanmorgen op de luchthaven aangekomen en kreeg psychologische bijstand.  

Sfeer in vertrekkensklaar vliegtuig sloeg plots om

Intussen zijn de eerste getuigenissen opgedoken. Alina Tuider (32) wilde na een citytrip terugkeren naar Wenen, toen ze vast kwam te zitten op een vliegtuig dat klaarstond om te vertrekken. "Op een bepaald moment werd het vliegtuig omsingeld door politieauto's. We zagen politiemensen met geweren en helmen over het tarmac lopen. Sommigen verschuilden zich achter auto's. Toen begon de sfeer op ons vliegtuig toch wat om te slaan, en voelden we ons net iets minder comfortabel." 

Toen we de politie met geweren en helmen over het tarmac zagen lopen, werd de sfeer net iets ongemakkelijker

Alina Tuider maakte de gijzeling van dichtbij mee vanop een vliegtuig

Het was warm in het vliegtuig omdat de deuren niet open mochten voor verluchting, om veiligheidsredenen. Uiteindelijk kwam de politie het vliegtuig opgestapt. "We moesten het vliegtuig verlaten. Sommige mensen konden mee in een politiebusje, maar anderen moesten over het tarmac wandelen in het gezelschap van de politie. Dat duurde 8 tot 10 minuten en het was meest beangstigende moment, met ook een helikopter boven ons hoofd en blauwe zwaailichten in de verte."  

Duizenden passagiers werden getroffen door de gijzeling. Mensen die geëvacueerd werden, konden terecht in hotels in de buurt.
(c) Copyright NEWS5 GmbH

Meest gelezen