Ecocheques vervangen door nettoloon: N-VA wil mee met MR en CD&V

© BELGA

Ook N-VA vreest dat het juridisch niet haalbaar is om de ecocheques af te schaffen en om te zetten in een onbelaste vergoeding. De partij blijft voorstander van de afschaffing in de huidige vorm, maar heeft dus wel oren naar de piste van CD&V en MR richting elektronische cheques. “We betreuren het en begrijpen de frustratie van Open VLD, maar zo kunnen we toch minstens al een stap vooruit zetten”, zegt Kamerlid Wim Van der Donckt.

gjs

Een wetsvoorstel voor de vervanging van de ecocheques door een nettobonus ligt al enige tijd voor in de Kamer. Dat moet zorgen voor minder administratie en minder kosten, maar de Raad van State waarschuwde er vorige maand al voor dat het “gelijkheidsbeginsel mogelijk geschonden kan worden”. Een tweede advies haalt die onzekerheid niet weg. De kans blijft dus bestaan dat een regeling zou worden afgeschoten door het Grondwettelijk Hof.

Van de baan

Voor meerderheidspartijen CD&V en MR is de kwestie van de baan. Ze willen juridische onzekerheid vermijden voor de vele duizenden werknemers die ecocheques krijgen en stellen voor om volop in te zetten op een snelle omschakeling naar elektronische cheques, gecombineerd met extra mogelijkheden om met ecocheques te betalen. Dat zou de kosten volgens hen al met de helft doen dalen en vermijden dat de uitgiftebedrijven nog de winst opstrijken als cheques verlopen of verloren raken. Ook de sociale partners hebben zich trouwens al in die zin uitgesproken.

Open VLD wil echter niet van weten van een behoud van de cheques. “Ook elektronisch zijn de overheadkosten nog steeds vrij hoog”, reageert Kamerlid Egbert Lachaert. Volgens de liberaal is het voorstel van MR en CD&V bovendien net wat de uitgiftebedrijven zelf vragen. “Ik weiger toe te geven aan die lobby.”

Impasse

Hoe het dan verder moet? “We zitten in een complete impasse”, stelt Lachaert. Hij wijst met beschuldigende vinger richting coalitiepartners CD&V en MR, die zonder overleg besloten de afschaffing te laten varen. Open VLD blijft dan ook vasthouden aan de afschaffing. Door die pas op 1 januari 2019 te laten ingaan, zou er genoeg tijd overblijven voor een eventuele uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

Coalitiepartner N-VA staat evenmin te springen voor dat juridisch onzekere pad. “Ik vrees dat de omzetting in een nettovergoeding toch moeilijk haalbaar zal zijn. In die optiek lijkt het voorstel van CD&V en MR me toch de meest aangewezen piste”, reageert Van der Donckt. “We moeten toch ergens al een stap vooruit zetten.”

“Onvoldoende soelaas”

Op lange termijn biedt het voorstel van MR en CD&V echter “onvoldoende soelaas om tot een oplossing te komen van de problematiek van de extralegale voordelen”, vindt N-VA. De partij blijft dan ook ijveren voor een gelijktrekking van de bestaande extralegale voordelen. “De dikwijls Kafkaiaanse toestanden en de wirwar aan voordelen maakt dat een werknemer het bos door de bomen niet meer ziet. Hetzelfde geldt overigens voor de werkgever”, klinkt het nog. “De N-VA wil daarom werk maken van een wettelijk kader voor het zogenaamde ‘cafetariaplan’, waarbij de werknemer zijn individueel budget voor extralegale voordelen zelf kan invullen en wijzigen gedurende zijn of haar loopbaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen