Justitie

Megadrugsproces meteen uitgesteld

Het justitiepaleis in Brussel was te klein en dus vindt het proces plaats in het Justitiagebouw in Evere.© BELGA

Door een wraking van de drie rechters is het grootste drugsproces ooit in ons land meteen uitgesteld.

Mark Eeckhaut

Gilles Vanderbeck, de advocaat van een van de hoofdverdachten in het dossier, Abdelwahab G., diende een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters.

Aanleiding voor het wrakingsverzoek is dat de voorzitster tijdens de eerste zitting een aantal procedureproblemen die door de verdediging waren opgeworpen, niet meteen heeft behandeld. Ze heeft ze bij de grond van de zaak gevoegd, waardoor ze tijdens het proces zelf moeten worden beantwoord. Volgens de verdediging heeft ze op die manier al een beslissing genomen over de opgeworpen problemen, nog voor alle partijen hun standpunt erover konden geven.

De drie rechters weigeren zich vrijwillig uit het dossier terug te trekken. Het Brusselse hof van beroep zal zich dus moeten uitspreken over het wrakingsverzoek dat tegen hen werd ingediend. In afwachting daarvan is het dossier uitgesteld tot 4 december. Liefst 124 mannen en vrouwen staan terecht in Evere. Het justitiepaleis in Brussel was te klein en dus vindt het proces plaats in het Justitiagebouw in Evere, waar ook het proces over de aanslagen van Brussel en Zaventem werd gevoerd.

Sky ECC

Het onderzoek was van start gegaan met de informatie die de Franse en Nederlandse politie bemachtigd hadden door het versleutelde communicatienetwerk Encrochat te kraken. Nadat de Belgische politiediensten het geëncrypteerde telefonienetwerk Sky ECC hadden gekraakt, kregen de speurders nog een hoop bijkomende informatie.

Zo slaagde de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) erin om in oktober 2021 een criminele organisatie op te rollen die actief zou zijn geweest in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De organisatie zou via zeecontainers en privéjets cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht hebben. De drugs zouden in Belgische laboratoria zijn herverpakt en vervolgens uitgevoerd zijn naar verschillende Europese landen.

Uiteindelijk werden 124 mensen naar de correctionele rechtbank doorverwezen, van wie er 47 nog in voorlopige hechtenis zitten. Voor het proces waren vijf maanden uitgetrokken.