Toerisme Vlaanderen

Ondanks kwakkelweer geslaagde herfstvakantie voor Limburgse hotels, B&B's en vakantieparken

Tijdens de herfstvakantie zat gemiddeld de helft van de Limburgse logies vol. Dat blijkt uit een bevraging van Visit Limburg. De bezettingsgraad is ongeveer dezelfde als tijdens de herfst van 2022, wat een recordjaar was.

Ondanks de grauwe en regenachtige herfstvakantie spreken de Limburgse logiesuitbaters van een geslaagde periode. Gemiddeld zat de helft van de Limburgse hotels, B&B's en vakantieparken vol. Dat is een evenaring van de herfstperiode vorig jaar, die met een gemiddelde bezetting van 50,8 procent een record te pakken had.

Tijdens de herfstvakantie lag de bezettingsgraad in de hotels op 55 procent, die van de B&B’s tikten af op bijna 30 procent. De kampeerlogies en de vakantiewoningen noteerden bezettingsgraden van 29 procent en 61 procent. Met 80 procent ligt de bezettingsgraad het hoogst in de vakantieparken.

Verlengde vakantie

Dat heeft meerdere redenen. "Dat komt enerzijds door de langere herfstvakantie in Wallonië", vertelt Jean Jonkers van Center Parcs Erperheide in Peer. "Daardoor komen die mensen al een week eerder hierheen dan de Vlaamse toeristen. Daarnaast speelt het slechte weer in ons voordeel omdat in ons park ook voldoende binnenactiviteiten zijn. Wij noteerden een bezetting van 95 procent."

Met Bosland beschikt Limburg sinds kort over een tweede Nationaal Park. "Een grote troef die de provincie nog aantrekkelijker maakt", klinkt het bij gedeputeerde voor Toerisme, Igor Philtjens (Open VLD). "Limburg is uitgegroeid tot een sterk merk en dat maakt dat het Limburgs toerisme in de lift zit. De laatste jaren gaan ook steeds meer mensen een vakantie in eigen regio boeken. Daarnaast stellen we vast dat ook de gasten uit onze buurlanden de weg naar Limburg vinden."

Meest gelezen