(Archieffoto)
AFP or licensors

Een douanier getuigt: "We worden gevolgd en benaderd door de drugscriminelen, we zijn constant alert"

De douaniers maken zich zorgen over hun veiligheid nadat vrijdag twee havenarbeiders in een douanedepot overvallen en bedreigd zijn met messen. Douanier Filip vertelt erover in onze podcast "Het kwartier". Hij schetst een verontrustend beeld van drugscriminelen die douaniers volgen tijdens het transport van in beslag genomen drugs. En bovendien blijken drugshandelaars ook medeplichtigen te ronselen bij de douane zelf, en in sommige gevallen blijkt dat ook te lukken.

In beslag genomen drugs vervoert de douane zelf naar een zogenoemde veilige locatie. "Maar dat laatste is niet altijd het geval, zoals we de laatste weken hebben gehoord", vertelt douanier Filip. "Filip" is trouwens een schuilnaam; de echte naam van onze getuige wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt.

Je moet in je achterhoofd houden dat een confrontatie mogelijk is

"In de pakken drugs treffen we vaak zenders aan: vaak maar één, soms tientallen." Die zenders maken blijkbaar deel uit van een trackingsysteem. "Wij weten dat we kunnen gevolgd worden tijdens onze transporten. We zijn extra alert: onze ogen gaan echt 360 graden rondom ons. Maar we zijn al gevolgd geweest."

Werken bij de douane in Antwerpen is niet voor doetjes. "Je mag niet gaan werken met schrik, maar je moet in je achterhoofd houden dat er een kans bestaat dat er een confrontatie is", zegt douanier Filip. Drugs zijn veel geld waard op de illegale markt.

Praktische problemen bij vernietigen

"We willen ook zo snel mogelijk van die rotzooi af, zodat we zeker zijn dat het vernietigd is. (...) Hoe korter de behandelingsperiode, hoe veiliger. Elk transport is een risico voor ons."

Maar de vernietiging van in beslag genomen drugs stoot op praktische problemen. "Er wordt geschermd met de milieunormen", zegt Filip. "Enkele jaren gelden mochten we echt grote hoeveelheden aanleveren in de verbrandingsovens, maar nu wordt dat strikt beperkt."

Elk transport is een risico voor ons

Minder drugs in één keer verbranden betekent meer transporten naar de verbrandingsoven als er een grote hoeveelheid moet worden vernietigd. "Je kan beter in één keer vernietigen", vindt Filip. "Dan heb je maar één keer personeel nodig in plaats van vijf of zes keer te moeten gaan, zoals nu vaak het geval is." Bij het transport naar de verbrandingsoven wordt de douane begeleid door de federale politie.

Eerder vandaag zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog dat de douane - een federale dienst - over onvoldoende personeel beschikt om de drugs snel naar een verbrandingsoven in Vlaanderen te brengen.     

Ze azen op onze collega's om hun medewerking te verlenen in de bendes

"Er heerst grote onrust bij alle diensten", aldus douanier Filip. Volgens hem wordt de douane ook benaderd vanuit het drugsmilieu. "Iedereen kan ermee worden geconfronteerd. Ze azen op onze collega's om hun medewerking te verlenen in de bendes. Er wordt echt geronseld en op zoek gegaan naar mensen en er zijn in het verleden ook al collega's gezwicht."

Alle drugs de wereld uit krijgen is volgens een Filip een utopie. "Maar we willen wel proberen te vechten tegen het drugsprobleem." Voor sommige collega's bij de douane wordt het wel eens te veel. "Er zijn mensen die stoppen en zeggen: 'Ik hoef geen wapen meer, ik stop ermee en ga een andere job binnen de douane doen'." 

BEKIJK - Douanier getuigt anoniem in "Terzake":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met de douanier in onze podcast "Het kwartier"

Meest gelezen