De Wever totaal verrast door ontslag van Bart Somers: “Jan Jambon had het wel over enige moeheid bij hem”

© BELGA

“Ik kan u zeggen dat het een totale verrassing was voor iedereen”, zei Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond in Terzake over het ontslag van Bart Somers uit de Vlaamse regering. “Niemand had het zien aankomen. Ik weet niet wat ik er van moet denken.” Maar het ontslag komt wel heel ongelegen, liet De Wever verstaan.

Linde Schots

LEES OOK. Bart Somers (Open VLD) neemt ontslag als minister: “Uit liefde voor mijn stad

“Ik heb er met Jan (Jambon, red.) nog niet over kunnen spreken, maar ik ga er van uit dat ook hij van niets wist”, zegt de N-VA voorzitter in Terzake, in reactie op het ontslag van Bart Somers. “Ik kan wel zeggen, een beetje vertrouwelijk, dat Jan mij had gezegd dat hij een bepaalde moeheid bij Bart Somers had vastgesteld.”

“Uit gesprekken bleek dat hij ontmoedigd, ontgoocheld was over de gang van zaken, in de eigen partij vooral denk ik dan. Het is een beetje ironisch dat de Vivaldi-regering een slachtoffer maakt in de Vlaamse regering”, gaat hij verder. “Dat is heel paradoxaal.”

Stikstofdossier

En wat betekent het ontslag van Somers voor de Vlaamse regering? “We zitten natuurlijk in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen toe, dat wil zeggen de laatste begroting is opgesteld en de rest is uitvoering”, zegt De Wever.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Aan nobele motieven geen gebrek in de afscheidsbrief van Somers. Alleen spijtig dat er zo weinig van klopt”

“Het stikstofdossier ligt nu vanboven op de plank. We moeten voor een vergunningszekerheid dat probleem oplossen, iedereen beseft dat en daar zitten we net de komende dagen in de uren van de waarheid. Dus dit komt wel heel slecht uit.”

“Bart Somers is viceminister-president en minister-president Jan Jambon bestuurt in de eerste plaats met zijn viceminister-presidenten. Dat daar nu op dit moment een wissel komt, dat kan niet slechter uitkomen denk ik”, gaat hij verder. “Maar ik blijf wat dat betreft optimist en ga ervan uit dat het gelopen parcours kan afgewerkt worden. Ik denk niet dat het dossier hiermee verknoeid is, maar het zal de zaken bemoeilijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen